image1 image1 image1

Bottelaar Brachadair stelt zich voor

Brachadair

Vorige week, bij de start van mijn vakantie, ontving ik van Jonny Coulon een Messenger bericht. Of ik het leuk zou vinden als hij me in contact zou brengen met Patrick Vanderlinden. Jonny is bevriend met Patrick en Patrick is op zijn beurt weer een onafhankelijk bottelaar in België. Onder het label Brachadair (Gaelic voor Maltman) heeft Patrick een reeks aan mooie whisky's uitgebracht en hij geeft ons de mogelijkheid kennis te maken met zijn werk. Uiteraard Jonny, stel ons maar voor!

Zo gezegd zo gedaan, gegevens en informatie werden uitgewisseld en afspraken werden gemaakt. Voor jullie als lezer betekent dit dat wij de komende weken een aantal mooie samples de revue zullen laten passeren van deze bottelaar. Eentje die overigens nog geen grote bekendheid heeft in Nederland. Als wij klaar zijn met onze reviews zal daar in ieder geval weer een beetje verandering in komen.

Eerst maar eens een stukje achtergrond. Ik vroeg Patrick daarom om meer informatie over Brachadair. Wat is de filosofie erachter, hoe is het ontstaan en hoe ziet de toekomst eruit? 

Het idee voor een eigen whiskylijn is ontstaan in 2012. Waarschijnlijk al veel eerder aangezien Patrick ook al veel langer hobbymatig bezig was met whisky. Zijn eerste distillerybezoek dateert al van 30 jaar geleden en lidmaatschappen van whiskyclubs gaan ook al decennia terug. Maar goed, serieuze plannen ontstonden dus in 2012 en ja, je kunt wilde plannen hebben maar je moet ze ook maar zien te realiseren.

Start 

In 2013 kwamen de eerste bottelingen uit. Samen met, en onder label van, A.D. Rattray werden de eerste twee bottelingen een feit. Een 16yo Arran en een 14yo Laphroaig bereikten de schappen met onderaan op het label de vermelding dat ze geselecteerd en gebotteld waren voor Brachadair. Patrick zag dat het niet handig was om zo door te gaan en dat een eigen label noodzakelijk was. Onder dit nieuwe label was het een 21yo Braeval die als eerste gebotteld werd. Inmiddels volgden whisky's van gerenommeerde distillery's als Tobermory (Ledaig), Mortlach, Linkwood, Ben Nevis, Clynelish en Invergordon. 

Alle bottelingen van Brachadair komen uit op de vatsterkte en daar houden wij van. Zeker ook omdat Patrick daarvoor dezelfde reden aangeeft als die wij zelf hanteren. Water toevoegen aan een whisky is aan de liefhebber zelf. Water weghalen uit een door een bottelaar verdunde whisky is echter onmogelijk. Een whiskydrinker kan zelf heel goed bepalen of en hoeveel water hij/zij toe wil voegen. En zo is het!

Patrick, wij kijken uit naar je samples! Alvast dank daarvoor en uiteraard ook dank aan Jonny Coulon voor het in contact brengen.

Share
comments
2020  Whisky Oss