image1 image1 image1

Een bezoek aan Van Wees

Untitled

Als je ergens naartoe gaat en je weet dat er in de buurt een fijne slijter zit, dan móét je daar toch een keer gaan kijken. Ik denk tenminste niet dat ik de enige whiskyliefhebber ben met dit "probleem". Maar zeg nou zelf, ga je naar Nijmegen dan bezoek je Versailles. In Maastricht ga je naar Bams en in de buurt van Eindhoven is een bezoek aan The Old Pipe altijd leuk. Nu moest ik in Amersfoort zijn en je raadt het al... Een bezoekje aan Van Wees kon ik niet laten schieten.

Door de jaren heen hebben wij een leuke band opgebouwd met het Van Wees concern. Door gesprekken op diverse festivals maar ook vanwege het feit dat we met proeverijen regelmatig gekozen hebben voor whisky's uit het ruime assortiment van de groothandel. Enkele jaren geleden brachten we zelfs The Ultimate naar Oss. Van een bezoekje kwam het echter nog niet eerder.

Nu blijkt echter dat mijn oma al 22 jaar op slechts een kilometer van de Leusderweg af woont. Een bezoekje aan haar kon dus prima samen gaan met een bezoekje aan de slijterij. 

Aangekomen bij de whiskyafdeling valt meteen een tafel op met naar schatting zo'n 100 tot 150 open flessen. Wil je wat proeven voordat je een fles wil aanschaffen? Grote kans dat er een open fles van staat en een zekerheid dat je er dan van mag proeven. Zoals Han van Wees vroeger al zei: "Als je een paar dure schoenen wil kopen, ga je ze ook eerst even passen". In de winkel "pas" je eerst je whisky en als ie bevalt koop je een fles.

Untitled 

Voor mij ging wat dat betreft de aandacht vooral uit naar de wand met onafhankelijk bottelaars Gordon & MacPhail en Signatory Vintage. Hier staan nog volop Connoisseurs Choice bottelingen van voor de veranderingen die onlangs zijn doorgevoerd. Mijn oog valt op een whisky van, de naar mijn mening ondergewaardeerde, Tormore distillery. Gedistilleerd in 1997 en gebotteld in 2013. Natuurlijk mocht ik proeven en natuurlijk was ik verkocht. Een prachtige aanvulling voor mijn collectie. 

Untitled 

Een mooie fles en een dito ervaring rijker vervolg ik mijn weg door Amersfoort en later weer naar Oss. Van Wees is een slijter die ik zeker nog eens zal bezoeken, zelfs als ik niet op familiebezoek hoef...

Ik proefde al eerder een Tormore 1997 uit de Connoisseurs Choice serie. Dat was er echter een die gebotteld was in 2014. Zie hier wat ik daarvan vond. Ik kan alvast verklappen dat deze wat puntjes hoger gaat scoren.

Share
comments
2020  Whisky Oss