image1 image1 image1

The Túath

Dat Whisky niet alleen vanuit Schotland komt zal ons allemaal niet ontgaan zijn. De prachtige distillaten van Ierland zijn ook steeds meer in opkomst en daar hoort volgens sommigen ook een speciaal proefglas bij. The Túath!

Jeroen kwam enige tijd geleden een bericht tegen over het glas en raakte in contact met Barry Stok via Linkedin. Barry Stok van ‘Tasting Company’ is samen met ‘Black Sheep Red Sheep’ de trotse en officiële importeur van Túath The Irish Whiskey glass. We kregen van Barry keurig een glas opgestuurd om onze mening daar eens over te geven.

Genieten van een glas Whisky doen we allemaal op onze eigen manier. Hoe je het drinkt en waaruit bepaal je zelf en wat mij betreft bestaat er geen ‘verkeerde’ manier van het drinken van Whisky. Het glas speelt wel een belangrijke rol. Een aantal dingen die wat mij betreft belangrijk zijn;

  • Het behouden van de aroma’s in het glas,
  • Het goed kunnen bekijken van de kleur en structuur,
  • Het in de hand houden van het glas,
  • Kun je er fijn aan ruiken en uit drinken.


Túath is een glas met een bijzonder design, daarbij is er zeker over de bovenstaande zaken nagedacht. Zo is de vorm zo gemaakt dat de aroma’s over een vrij breed oppervlak van de spirit vrij kunnen komen en door de smallere opening goed in het glas blijven hangen. Het voetje is zo gemaakt dat je het zowel met de linker als rechter hand goed kunt vasthouden.

De vergelijking.

Om het glas uit te proberen schenk ik zowel in de alom bekende Glencairn als in de Túath, dezelfde hoeveelheid Whisky. Ik heb gekozen voor een cask strength Arran.
Na een minuut of tien ga ik dan eens rustig kijken wat de belevingen van beide glazen zijn.
Het vasthouden van het glas is in het begin een beetje ongemakkelijk en ik kies er dan ook voor om het glas niet bij het voetje vast te houden. Het walsen van de Whisky gaat prima en er is ook voldoende ruimte om de aroma’s uit het glas te kunnen waarnemen. Toch merk ik dat ik bij het Glencairn glas wat meer beleving in de neus heb. Ergens een beetje vreemd want de openingen zijn nagenoeg even groot. Bij het drinken is the Túath wel in het voordeel. De gekrulde rand zorgt dat je het glas makkelijk aan je mond zet en daarbij is er meer ruimte zodat ook je neus goed boven het glas komt. Ik drink en ruik om en om aan beide glazen en kom bij deze eerste sessie tot de conclusie dat mijn voorkeur toch naar de Glencairn uit gaat. Dit is omdat ik het prettiger in de hand vind en net wat meer geuren ervaar.

Een dag of twee later probeer ik het nog eens, maar nu met een op 46% geturfde Whisky. De ervaringen zijn nagenoeg hetzelfde alleen is het verschil in de neus wel wat kleiner geworden. Voor mij heeft dit glas geen meerwaarde, behalve dat ik het een bijzonder glas vind met een mooi verhaal. Wellicht moet ik het eens proberen met een Ierse Whiskey, want hiervoor is het glas immers ontworpen. Dit zal ik dan ook zeker nog eens doen als ik die weer eens in mijn kast heb staan.

Ik wil Barry bedanken voor het glas en deze leuke ervaring. Zo zie je maar weer dat een glas erg persoonlijk is en best belangrijk over hoe je een Whisky ervaart.

https://www.tuathglass.nl/
https://www.tastingcompany.nl/
https://www.facebook.com/Black-sheep-Red-sheep-400067187075919/

Share
comments
2020  Whisky Oss