image1 image1 image1

Het Solera-project van Jeroen

Solera bottle Jeroen van Gaalen

Als je een hele serie blogs publiceert over het Solera-systeem en het aanleggen van een eigen Solera-bottle kun je het natuurlijk niet maken om er zelf ook niet een aan te leggen. Uiteraard waren Peter en ik daar zelf al mee bezig voordat we aan de serie artikelen begonnen maar wanneer moet je daar dan iets van gaan schrijven? Afgelopen week kwam mijn fles vol en dat was voor mij het moment om het resultaat eens te gaan proeven. Over de achtergrond van dit project vertelde ik hier al. In deze blog zal ik me daarom beperken tot wat er nu eigenlijk allemaal in de fles zit én naar hoe dat dan allemaal tot het resultaat leidt.

Het begint eigenlijk allemaal met een Whisky waarvan jij wil dat die specifieke eigenschappen bewaard moeten blijven. Verder heb je een fles nodig waar je makkelijk iets in kunt schenken. Je wil immers niet knoeien met je vloeibare goud! De eerste Whisky in mijn fles was de 12 jarige Quinta Ruban van de Glenmorangie distillery. De fles waar deze in ging was een literfles van Aberlour. Een prachtige brede hals en een mooi vormgegeven fles, het oog wil ook wat. Vanuit deze fles is het mengsel echter overgegoten naar een 0,7 liter Glen Garioch fles. Ook deze heeft een brede hals en is mooi van vorm en is daardoor voor mij geschikt voor mijn eigen blended malt Whisky. De Aberlour fles komt zeker nog eens terug in een ander experiment.

imageDe Glen Garioch fles heeft een mooie bestemming gekregen

Goed, de fles en de opstart Whisky zijn bekend maar de fles moet natuurlijk wel vol! Hiervoor heb ik, naast flessen uit mijn eigen collectie, resten van samples van een blind tasting van het whiskyforum gebruikt. Deze samples hebben toch wel voor een hele bijzondere samenstelling gezorgd aangezien er een aantal zeer bijzondere samples bij zaten. In volgorde van toevoeging:

  • Glenmorangie The Quinta Ruban, 75ml
  • Auchentoshan, 18yrs 20ml
  • Laphroaig PX Cask, 10ml
  • Karuizawa Asama 11yrs hwf-vbt-3, 18ml
  • The Glenlivet Nadurra 16yrs Natural Cask Strength batch 0407C, 15ml
  • Finnlagan The old Reserve, 15ml
  • Bowmore 12yrs, 57,1% Bourbon Cask The Whiskyman hwf-vbt-3, 15ml
  • Laphroaig Quarter Cask, 40ml
  • Bunnahabhain, 2005 4yrs Peated, hwf-vbt-3, 15ml
  • Port Charlotte, 10yrs heavily peated, hwf-vbt-3, 18ml
  • Glenmorangie Nectar d'Or, hwf-vbt-r, 18ml
  • Port Ellen 27yrs, 1982-2009 hwf-vbt-r, 18ml
  • Glenfiddich 15yrs Distillery Edition, 30ml
  • Bunnahabhain 12yrs, 30ml
  • Glen Garioch 15yrs (oud etiket), 30ml
  • BenRiach 15yrs Pedro Ximinez, 30ml
  • Glenfarclas 12yrs, 30ml
  • Bowmore Tempest batch #1, 30ml
  • Talisker 10, 30ml
  • GlenDronach 15yrs Revival, 30ml
  • The Glenlivet 12yrs, 50ml
  • Glenfarcla 105, 20ml
  • Millstone 1999 Special #1 PX Cask, 20ml
  • GlenDronach 11yrs Single Cask PX Puncheon Cask 2035, 40ml
  • GlenDronach 8yrs Octarine, 30ml
  • Glencadam 15yrs, 30ml

Zoals je ziet komen er enkele hele mooie malts in voor naast ook een aantal standaard bottelingen. Verder zie je een mix van peated en unpeated, sherry, port, bourbon, eigenlijk alles komt er wel in terug. Het alcoholpercentage zal ergens tussen de 46 en de 50% liggen schat ik zo. Is dat alles dan ook in de smaak terug te vinden?

Laatst was het dus zover dat fles in deze samenstelling vol kwam en ik de inhoud ging proberen.

Solera JeroenDat ziet er smakelijk uit!

Neus: Ondanks het feit dat er sommige behoorlijke turfbommetjes in verwerkt zijn is de turf niet overheersend aanwezig in de geur. Ik kom wat citrus tegen, gedroogd fruit, vanille en een hint van noten.

Smaak: Wat me vooral opvalt is de zachtheid in de mond. Een behoorlijk volle body en het naar schatting redelijk hoge alcoholgehalte is niet branderig aanwezig. Bij elke slok lijkt er weer een nieuwe smaak te ontdekken. Van chocolade tot vanille, van noten tot rozijnen en van honing tot sinaasappel. Dat alles onder een geturfd wolkje rooksmaak. De samengevoegde Whisky's zorgen voor een zeer complex en aangenaam geheel. Ik ben blij verrast!

Afdronk: In de afdronk komen met name het gedroogde fruit, de chocolade én (hier wel) de turf naar boven. De lengte van de afdronk is prettig lang te noemen.

Als ik deze blended malt een score zou mogen geven komt ik uit op een zeer mooie 90 punten. Nu is het zaak met de nieuwe toevoegingen deze score vast te houden. Eigenlijk begint het project hier weer opnieuw...

Share
comments
2018  Whisky Oss