image1 image1 image1

Whiskyheadz

Untitled

Nee, de z op het eind is geen spelfout. Deze z zet de toon voor het verhaal van vandaag. Een verhaal over hypes en de volgers ervan. Een soort van een maatschappelijke bijdrage deze keer.

Gisteravond was er weer eens niet al te veel aanbod op TV. We hebben een vrij compleet KPN abonnement en daardoor zou je denken dat er altijd wel wat te kijken valt maar toch, op de gangbare zenders? Helaas en dus voelde ik me genoodzaakt een toevlucht te nemen in Netflix. Niet dat ik een hekel heb aan Netflix maar de meeste, voor mij interessante, series denk ik wel gezien te hebben.

Via de menu-knop het on demand scherm in en toch maar door naar de bekende film en serie zender. De zender die ook onthoudt wat je al allemaal bekeken hebt (Big Brother is watching you watching Netflix) en je op basis daarvan suggesties doet voor een avond als deze. Zo moet het gegaan zijn dat mij de documentaire Sneakerheadz (inderdaad, ook met een z op het eind) werd aangeraden.

In deze documentaire gaat het om de wereld van de sneaker. Van de eerste Converse All Stars, via de Adidas Superstar tot uiteraard de Nike Air Jordans. Ontwerpers, verkopers, verzamelaars, het hele wereldje komt aan bod in het verhaal over slimme marketing. Het creƫren van schaarste door het uitbrengen van beperkte oplages. Daarmee de wil opwekken bij de klant om ook het volgende model te "moeten" hebben. Herkennen we al een parallel?

Mensen die urenlang, soms zelfs dagenlang, voor een winkel bivakkeren om maar als eerste die nieuwe Jordan te kunnen kopen. Het maakt niet uit of het de juiste maat is, de schoenen zijn voor de verzameling... En als je dan met je zuurverdiende geld de schoenen gekocht hebt wordt je buiten in elkaar geslagen en ben je de sneakerz weer kwijt.

Gelukkig gaat het in de whiskywereld wat dat laatste betreft wel anders. Je moet je toch niet voorstellen dat je bij je favoriete slijter het nieuwste houtsnijwerk van een distillery gekocht hebt voor veel geld, daar een bijpassende fles whisky bij gekregen hebt om vervolgens een straat verderop beroofd te worden van je verzamelobject...

Ik? Ik doe aan beide wel een beetje mee moet ik eerlijk zeggen. In mijn kast staan inmiddels 6 paar shelltoes (voor de sneakerleek, de Adidas Superstar II) en ja, van mijn whiskyhobby weten jullie het bestaan wel af. Daar probeer ik overigens wel ver van de hypes te blijven. Om die regel met een uitzondering te bevestigen kocht ik laatst nog de Winter Queen. Gelukkig een whisky die me past als een goed paar sneakers.

Share
comments
2020  Whisky Oss