image1 image1 image1

Proeven bij vrienden

Sommige vrienden en bekenden zeggen regelmatig dat ze ook wel eens naar een Whisky proeverij willen komen. Het liefst zouden ze dat dan allemaal samen doen, maar op één of andere manier komt het er nooit van. Een tijd geleden werd mij gevraagd of ik dan niet een proeverij voor deze groep aan huis kon organiseren. Natuurlijk kan dat! En zo geschiede.

Vorige week zaterdag was het dan zo ver een proeverij in huize Reijnders. Wat vrienden en vrienden van vrienden zorgden voor een gezellig gevulde woonkamer met 12 personen. Veel al beginners op een enkeling na die wel eens wat Single malt Whisky’s hadden geproefd. Ik had mezelf voorbereid door een simpele presentatie mee te nemen en deze op een groot tv scherm te laten zien. Op mijn gemak vertel ik uitgebreid over Whisky en de productie daarvan. Uiteraard onder het genot van enkele mooie Whisky’s, want ook die had ik meegenomen.

Na een korte inleiding deel ik de eerste Whisky uit. Het is meteen al voer voor gesprekken en vragen. Het betreft hier namelijk geen Single Malt, maar een blended Malt, genaamd ‘the Feathery’. Een blended Malt van uitsluitend op Sherryvaten gerijpte Malt Whisky. Er worden namen genoemd als Glendronach, Glengoyne, Glenfarclas en Tamdhu, maar veel kon ik er niet over vinden dus zeker weten doe ik het niet. Een mooie start van deze veelbelovende avond.

Mijn verhaal gaat uiteraard verder en de eerste drie Whisky’s worden genuttigd tijdens de presentatie. Er worden veel vragen gesteld en iedereen is erg geïnteresseerd in de wereld van Whisky.

Nadat de basis over Whisky en het productieproces is verteld, gaan we uiteraard verder met proeven. Ik had nog drie Whisky’s meegenomen en er waren dus genoeg verschillende smaken aanwezig.

De volgende Whisky’s hebben we deze avond geproefd:
1. The Feathery, Blended Malt.
2. Mortlach 2008, The Ultimate (Bourbon cask).
3. Glenglassaugh Portwood Finish.
4. Glenfarclas 1996, Limited Rare Botteling, Oloroso cask.
5. Clynelish 10 yo, Cask strength, James MacArthur (Bourbon barrel).
6. Lagavulin, Distillers Edition 1998. (Double matured).

De gastheer en vrouw hadden prima hapjes op tafel staan die uitstekend bij de Whisky paste. Van heerlijk gedroogde vruchten tot gerookte zalm.
Gelukkig waren de meningen over de favoriete Whisky van de avond verschillend. Dat betekend namelijk ook, dat ik voor ieder wat wils had meegenomen. De Glenglassaugh Portwood was uiteindelijk bij vier mensen de favoriet. Alleen ‘ The Feathery’ behaalde bij niemand de eerste plaats, maar werd zeker wel gewaardeerd. De bijzondere Clynelish gebotteld in 2008 had ik mee genomen uit mijn eigen collectie, dat was voor mij toch echt wel de mooiste.

Het was een zeer geslaagde avond met vooral veel gezelligheid. Het proeven ging nog tot in de kleine uurtjes door.

Iedereen bedankt voor de interesse en gezelligheid. Nicolle en Berrie bedankt voor de gastvrijheid!

Share
comments
2019  Whisky Oss