image1 image1 image1

De bakermat van de Japanse Whisky.

Een Japanse Single Malt, al wel eerder geproefd, maar nog niet in mijn collectie.

 

Wederom kon ik weer eens niet kiezen uit het aanbod van mijn slijterij. Ik wilde zoals gewoonlijk weer eens wat nieuws proberen, maar welke? Ik was eigenlijk niet echt voorbereid en had ook niet veel tijd. Misschien moest ik maar eens een malt kopen die ik al wel eens geproefd had, maar nog niet in mijn collectie is beland. Jeroen vertelde mij laatst nog, dat hij een whisky thuis toch echt lekkerder vond dan daar waar hij het eerder had geproefd. Het is natuurlijk logisch, dat wanneer je er echt voor gaat zitten en de tijd neemt, de smaken veel meer tot zijn recht komen. Met deze gedachten liep ik dus door de winkel en stuitte uiteindelijk op de Yamazaki 12. Deze  Japanner heb ik al wat vaker mogen proeven en ik was er toen erg van onder de indruk. Vanaf nu is deze mooie Japanse malt dus in mijn kast te vinden!

 

Yamazaki, de eerste whisky distilleerderij van Japan, opgericht door  Shinjiro Torii, grondlegger van Suntory. De naam ‘Suntory’ is een verbastering van Torii-San, de Japanse  titel van Torii.  In 1923 vond Shinjiro Torii een prachtige plek tussen Kyoto en Osaka, daar waar drie rivieren samen komen. Hij wilde een andere whisky creëren dan dat wat ze in Schotland al deden en deze plek met deze omstandigheden, moest de rijping van de whisky ten goede komen. In 1924 startte de productie onder leiding van Taketsuru Masataka. Deze Taketsuru Masataka heeft een aantal jaren in Schotland gestudeerd om de kunst van whisky produceren te leren. Later in 1934 bouwde  hij zijn  eigen distilleerderij ‘Yochi’ die  Nikka produceert.
Yamazaki 12 was in 1984, de eerste Japanse Single malt die wereldwijd gepromoot werd en op de markt kwam. Suntory heeft inmiddels meerdere malts van Yamazaki, 10 jaar 18 jaar en 25 jaar vormen de standaard. In 1973 werd een tweede distilleerderij gebouwd, Hakushu, die onder dezelfde naam whisky produceert. Met al deze verschillende single malt whisky's is er ook een blend op de markt onder de naam Hibiki. Deze blend is er in vier varianten, 12,17,21 en 30 jaar.

Met o.a.  Bowmore, Auchentoshan en GlenGarioch in Schotland en onlangs voor zo’n 16 miljard dollar overgenomen  Amerikaanse Beam, is het Japanse dranken concern Suntory uitgegroeid tot één van de grotere van deze wereld.

Yamazaki 12

Gerijpt op mogelijk drie soorten hout; Bourbon, sherry en Japans eiken (mizunara).

Kleur: Goud
Neus: Zoet, tropisch fruit, karamel, rozijnen, honing en wat kruidig.
Smaak: Warm en kruidig,vanille, honing zoet met weer die tropische vruchten, sherry tonen, als een toetje met wat kaneel en kruidnagel.
Afdronk: Middellang, weer overduidelijk de zoet en kruiden combinatie.

Een niet al te moeilijke whisky, maar wel perfect in balans. Na een aantal keer proeven, is dit is er één om gewoon eens lekker van te genieten, zonder verder na te denken.

84 punten van mij.

Share
comments
2019  Whisky Oss