image1 image1 image1

Adelphi's Breath of Speyside

Het nieuwe jaar is alweer in volle gang, maar toch wil ik nog even terug naar de laatste aankoop van het afgelopen jaar. Een botteling van Adelphi.

Tijdens ons bezoek aan The Old Pipe, had ik de mogelijkheid om een dram te proeven van Adelhi’s Breath of Speyside. Dat aanbod kon ik natuurlijk niet weerstaan en sterker nog, ik ging uiteindelijk naar huis met een andere batch van deze serie. Ik was namelijk erg gecharmeerd van deze Whisky waarvan de afkomst niet officieel bekend is.

Misschien niet officieel, maar er is me verteld, dat het hier een Glenfarclas betreft. Dat zou volgens mij en het smaakprofiel ook best nog wel eens waar kunnen zijn. Ik heb niet erg veel van deze onafhankelijke bottelaar geproefd, maar de Whisky’s die ik heb geproefd zijn dan ook vaak wel buitengewoon goed. Ik twijfelde dan ook niet om een andere botteling te kopen dan die ik geproefd had.
Thuis bleek al snel dat ook dit een pareltje is.

Adelpi’s Breath of Speyside
10 jaar
Gedistilleerd in 2006
Gebotteld in 2017
57,7%
First Fill European Oak Sherry Butt
508 flessen

Neus: Karamel,(sherry) rozijnen, gedroogd fruit en wat noten.
Smaak: Vol, (sherry) rood fruit, rozijnen, koffie, noten, chocolade en kruiden.
Afdronk: Lang, warm en met veel hout, gedroogd en rood fruit.

Wat een fijne Whisky! Het is duidelijk een sherry butt, maar absoluut geen zoete Sherry-bom. De invloeden van de Sherry en het hout, zijn wat mij betreft prima in balans. Dit zal dan ook zeker niet de laatste fles van Adelphi zijn die in mijn collectie zal komen.

Share
comments
2020  Whisky Oss