image1 image1 image1

Solera Update januari 2018

Untitled

Allereerst natuurlijk de allerbeste wensen voor 2018. Hopelijk mag je dit jaar weer ontzettend veel mooie drams in je glas tegenkomen. Zoals jullie wellicht weten gaat er bij mij ook vaak wat van die mooie drams in een aparte fles. Mijn Solera bottle, of, zoals deze ook wel genoemd wordt, een living bottle. Een fles die zich mee ontwikkelt met mijn beleving van de hobby. Het is 1 januari 2018, eens kijken hoe de fles dit jaar begint.

Het laatste sample dat ik afgelopen jaar nog toe kon voegen aan de fles was een hele mooie. De Millstone 1996 American Oak zorgde ervoor dat er inmiddels 225 verschillende whisky's in deze fles verzameld zijn in de paar jaar dat deze nu "leeft". Sinds november staat de fles nu vol in de kast en nu zouden de smaken prima gemengd moeten zijn. Dat ga ik nu ontdekken en als bijkomend voordeel komt er dan weer wat ruimte in mijn Solera. Nieuwe whisky's moeten immers toegevoegd kunnen worden.

Untitled 

Gezien de samenstelling is het echt een glaasje dat echt even tot rust moet komen na het inschenken. Een klein half uurtje, dat me mooi de tijd geeft een start te maken met de eerste blog van het jaar.

  • Neus: Zoet, romig, fruitig (zowel citrus als rood fruit), caramel. een veelheid aan aroma's zoals je ook zou kunnen verwachten
  • Smaak: Ontzettend zacht mondgevoel, vol en romig. Ook hier weer een prachtige combinatie van smaken. Zoet, fruitig en licht kruidig met een licht rokerig tintje. Na een paar nipjes proef ik ook amandelspijs terug
  • Afdronk: Ontzettend mooi. Heerlijk lang, licht prikkelend maar toch heel romig. Ook hier een lichte smaak van amandelspijs die lang blijft hangen.

Het is ongelofelijk hoe mooi zo'n living bottle kan worden door de jaren heen. Ik denk dat je een whisky met dit smaakbeeld niet snel tegen komt. Mocht dat tóch lukken, dan kan het nog wel eens een kostbaar flesje zijn. Wat ik wel jammer vind is dat ik niet weet wat het alcoholpercentage nu is. Het zal ergens rond de 50% zijn uitgaande van wat er allemaal in gegaan is. Aan de smaak en het mondgevoel is het in ieder geval niet echt af te schatten.

 

Share
comments
2019  Whisky Oss