image1 image1 image1

2017, een terugblik

year-of-2017

Het jaar 2017 zit er weer op. Wat hebben we weer veel leuke dingen beleefd op whiskygebied dit jaar. Zoveel zelfs dat we dit jaar weer 17 pagina's met blogs mochten toevoegen aan onze website. Dat betekent dat we jullie dit jaar bijna 90 maal hebben mogen vermaken met onze belevenissen in de prachtige whiskyhobby. Tijd voor een korte terugblik om het WhiskyOss-jaar mee af te sluiten. 

Het jaar van WhiskyOss

Ons jaar begon waarmee 2016 eindigde. We hadden nog enkele samples te beoordelen van de Special Releases 2016 serie van Diageo. En niet de minste samples... Nog steeds denken we wel eens terug aan de Port Ellen en de Brora maar de Cambus heeft uiteindelijk de meeste invloed gehad op het verloop van het jaar.

Tijdens het afronden van die reviews werd ook de eerste proeverij van het jaar voorbereid. Deze vond voor het eerst plaats in Lith en het werd een leuke avond waarin we een aantal mensen kennis hebben laten maken met het fenomeen whisky. Later dit jaar deden we nog twee proeverijen. Beide werden gepresenteerd bij Restaurant Pardon in Oss. Een zeer mooie locatie waar we ook komend jaar vast en zeker weer eens terug willen komen.

Untitled 

Op het gebied van events hebben we ons dit jaar beperkt tot het Potstill Festival in Amersfoort en The Whiskybase Gathering in Rotterdam. Twee prachtige evenementen waar we weer heerlijke drankjes mochten nuttigen. Daarbij hebben we dit jaar ook weer een aantal leuke mensen mogen ontmoeten. Zo zijn Nick en Eunice naar aanleiding van Potstill naar Oss afgereisd voor een bezoekje aan WhiskyOss.

Nog een prachtige middag beleefden we toen we Patrick van Zuidam opzochten in zijn distilleerderij in Baarle Nassau. De bezieling en de mooie verhalen zorgden ervoor dat we weer echt genoten hebben van deze middag.

Untitled 

Het jaar van Peter

Het hele jaar is wat mij betreft weer erg geslaagd. Buiten alle dingen die ik met Jeroen deed, heb ik ook weer heel veel leuke Whisky momenten gehad met vrienden en familie. Uiteraard bezocht ik ook dit jaar weer verschillende slijterijen om steeds weer wat mooie exemplaren aan mijn collectie te kunnen toevoegen Zo heb ik eerder deze maand een erg mooie Adelphi meegenomen tijdens ons bezoek aan The Old Pipe. The Breath of Speyside, een 10 jaar oude Glenfarclas op vatsterkte, een echt snoepje die perfect bij de december maand past.

Veel eerder dit jaar kreeg ik een dram te proeven van een Arran. Een private cask onder de naam Solstitium Bromalis. Een prachtige botteling van een 14 jarige, op Sherry cask gerijpte Single Malt. Na het proeven kon ik eigenlijk niets anders dan deze fles te kopen.

Een andere die dit jaar een erg bijzonder verhaal kreeg is de Ballechin Manzanilla. Een fles uitsluitend te koop bij de distilleerderij. Deze hadden Jeroen en ik in 2016 al mogen proeven bij Edradour. Ik was erg onder de indruk van deze geturfde versie van Edradour dat ik deze later toch nog graag wilde kopen. Dit was achteraf toch wat lastiger dan verwacht. Het verzenden van sterke drank vanuit de UK naar het vaste land is niet zo makkelijk dan ik gehoopt had. Via een behoorlijke omweg en een dik halfjaar later tijdens een familie vakantie, kon ik dan eidelijk de fles in ontvangst nemen. Dat maakt hem extra lekker.

Untitled

Nog een leuke toevoeging is de allereerste SMWG botteling. De Claxton's Ledaig. In 2016 kocht ik al een Ledaig van deze bottelaar, maar zo'n eerste officiele botteling kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Om eerlijk te zijn, de SMWG botteling vind ik beter dan de eerder versie. Na ons bezoek aan Zuidam in Baarle-Nassau kon ik het ook niet laten om nog een Millstone te gaan kopen. Ik wist dat er al een tijdje een Millstone 12 Sherry cask bij de plaatselijke slijter stond en de oude batches waren mij ook erg goed bevallen, dus deze moest het worden. Echt een prachtig product! Aankomend jaar hoop ik weer net zo veel mooie momenten mee te mogen maken. We blijven altijd op zoek naar nieuwe pareltjes en wellicht compleet nieuwe dingen tegen te komen. Misschien dat we in 2018 weer een nieuwe Whisky reis gaan maken. Alle verhalen zullen we dan uiteraard weer met jullie delen.

Het jaar van Jeroen

Voor mij stond het jaar 2017 in het teken van ontdekkingen. Eigenlijk is dat elk jaar wel zo maar toch, dit jaar was het anders. Zoals al geschreven maakte de Cambus 40yo uit de Special Releases 2016 serie op mij een zeer goede indruk. Ik had al eerder het voornemen me ook eens te verdiepen in de wereld van de singlegrain whisky en met deze Cambus was mijn interesse definitief gewekt. Dit resulteerde in de aanschaf van drie flessen van dit whiskytype. Twee maal een Cambus (wel van verschillende bottelaars) én een 43yo Invergordon uit mijn geboortejaar.

Die laatste kocht ik tijdens een familie-uitje naar Edinburgh. Een heerlijk uitstapje waarbij diverse leuke whiskywinkels bezocht werden. Met name de Cadenhead's winkel mocht rekenen op mijn interesse. Resultaat: twee prachtige whisky's én een copita glas.

Untitled 

Wat ik verder dit jaar ontdekte, of in ieder geval me meer in ben gaan verdiepen, is bottelaar Claxton's. Enerzijds door het proberen van samples, anderzijds was het deze bottelaar die de allereerste botteling voor "mijn" Facebook groep SMWG verzorgde. Inmiddels staan er twee Claxton's flessen in mijn collectie en de derde staat gereserveerd bij The Old Pipe.

Ook voor het eerst in mijn collectie was dit jaar bottelaar Adelphi. Ook van deze bottelaar proefde ik eerder al samples maar nu werd het ook tijd om er twee flessen van aan te schaffen. Een stevig geturfde versie van Bunnahabhain en een 23yo Clynelish maken, met gepaste trots, nu deel uit van mijn collectie.

De afgelopen twee maanden ben ik me meer bezig gaan houden met het maken van ruimte voor het volgende jaar. Diverse flessen waar nog slechts een restantje in zat, werden nu eindelijk eens geleegd en datzelfde gold voor een aantal samples dat ik nog had staan. Deze waren nog afkomstig van mijn periode bij het Online Whisky Collectief. Nog even nagenieten van een mooie periode.

Untitled

Komend jaar staat de tweede SMWG botteling op de planning. De voorbereidingen daarop verkeren nog in een zeer pril stadium maar toch, het is iets om naar uit te kijken. Verder ga ik met mijn gezin een weekje de Highlands bezoeken en hoop ik samen met Peter komend jaar ook weer een whiskyreis te kunnen maken. Twee keer Schotland in één jaar dus wellicht...

Wat we ook gaan doen, jullie gaan er ook komend jaar weer alles over lezen. Voor nu wensen we jullie een fantastische jaarwisseling toe. Geniet van een heerlijke dram maar vooral ook van het samenzijn met je naasten! 

Tot volgend jaar!

Share
comments
2019  Whisky Oss