image1 image1 image1

Whiskybase Gathering 2017

Untitled

Zaterdag 25 november 2017 gaat voor ons de boeken in als een hoogtepunt van het nog lopende whiskyjaar. Dit was immers de dag van de tweede editie van de Whiskybase Gathering en na het succes van de vorige editie wilden wij er ook dit keer zeker weer bij zijn. Met de trein van Oss naar Rotterdam om vervolgens voor het laatste stukje de metro te nemen naar de Maassilo. We hebben het er graag voor over.

Dit festival betekent voor ons een ronde langs de diverse stands. Een praatje maken met de standhouders en het proeven van de vloeibare pareltjes die zij presenteren. Dit jaar ligt er een extraatje voor me klaar. Een casksample van het Craigellachie vat waar ik via de CasQueteers een aandeel van heb. Ik ben zeer benieuwd hoe deze whisky zich ontwikkelt. Binnenkort uiteraard meer daarover. 

Eén van de eerste whisky's die we proeven is te vinden in de stand van Bresser en Timmer. Het betreft een op tawny port vat gerijpte Penderyn, gebotteld op vatsterkte, speciaal voor de Nederlandse markt. In de tijd van Sinterklaas is het de geur van borstplaat die in me opkomt als ik mijn neus aan het glas zet. Ook de smaak van deze whisky uit Wales is erg mooi. We keren diverse malen terug om ook andere liefhebbers te laten proeven van dit moois.

Untitled 

Ook de stand van Claxton's verdient een bezoekje. Even praten over de succesvolle eerste SMWG botteling, de vorige week aangekochte Cambus en natuurlijk het proeven van een paar nieuwe bottelingen. Daaronder ook een prachtige, Oloroso gerijpte, Bunnahabhain die speciaal voor The Old Pipe gebotteld is. Ik heb Johan maar vast gevraagd een fles voor me apart te zetten...

Bij de Whiskybase stand proeven we de Cameronbridge festivalbotteling. Deze singlegrain whisky is gerijpt op een sherry hogshead en heeft een wat vlezig karakter meegekregen. Niet verkeerd maar we zouden mooiere grains gaan proeven. De 42yo Garnheath van That Boutique-Y Whisky Company was voor ons dé topper op graangebied, op de voet gevolgd door een 31yo North British van Cadenhead. Een 43yo Invergordon die Teun van Wel meebracht van een recente Schotlandreis past zeker ook in het rijtje met favorieten van de dag.

Untitled 

Ook bij de stand van Van Wees proeven we een aantal mooie nieuwe whisky's. Op aanraden van Werner Bos proeven we de op Bordeaux vat gerijpte Deanston 2008. Een verrassend mooie jonge whisky met een mooie invloed van het wijnvat. Ook de op Trebbiano vaten gerijpte Arran passeert de revue. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij deze botteling weer zeer goed te noemen!

Untitled 

Bij Erik Molenaar proeft Peter een voor Kintra gebottelde Glen Moray. Ik ga hier voor een 21yo Breas of Glenlivet. Even proberen of deze dezelfde smaakervaring brengt als de 21yo versie die Erik twee jaar geleden bottelde voor Kintra. Vervolgens bezoeken we de stand van Henri van der Ree en proeven daar nog een paar juweeltjes uit zijn privé collectie.

Al met al was dit weer een heerlijke middag. Een festival dat niet té druk is en waar je prachtige whisky's kunt proeven tegen schappelijke prijzen. Een festival ook waar de bezoekers ook echt bereid zijn te betalen voor wat ze drinken. Voor ons staat zaterdag 20 oktober 2018 alvast weer in de agenda. Ook de derde editie van de Whiskybase Gathering willen we graag meemaken.

 

Share
comments
2019  Whisky Oss