image1 image1 image1

Ruimte in de whiskykast

IMG_3443

Zo af en toe moet het gewoon. Even wat samples leegmaken. Of tóch die restjes die al een lange tijd een plekje bezet houden? Ach we doen het gewoon allebei. Niet dat ik van alle samples heb bijgehouden wat er gepasseerd is overigens. Wat dat betreft zijn de "normale flessen" een stuk makkelijker. En dan schiet het met de ruimte in de kast tenminste ook een beetje op.

In de afgelopen week kwamen zo drie, zeer gewaardeerde, flessen zo tot hun einde. Twee ervan stonden inmiddels al een langere tijd in de kast, de derde was, zeker voor mijn doen, zeer kort in mijn bezit. 

IMG_3441 

Eind mei 2015 schreef ik over de aanschaf van de eerste van de drie. Een Glengoyne 12yo Caskstrength 100 Proof, gebotteld in 2009. Een stevige dram, kruidig met prachtige sherrytonen. Ik moet  zeggen dat deze fles de afgelopen 2,5 jaar zijn smaak en geur prachtig heeft vastgehouden. Zeker als een fles langzaam leger raakt, kan de zuurstof nogal van invloed zijn. Hier was dat zeker niet het geval.

IMG_3454 

Ook de tweede fles die eraan moest geloven was een 25yo Balmenach, gedistilleerd in 1988 en gebotteld door The Ultimate. Deze fles kwam in februari 2015 inmijn bezit nadat we bij Wijnhuis Oss een proeverij verzorgden met als thema deze bottelaar met Nederlandse roots. Dit was dus zo'n fles waar de zuurstof wel degelijk wat invloed heeft gehad. Naarmate de fles leger raakte en dus langer en meer in contact kwam met zuurstof, werd de smaak alleen nog maar mooier dan deze in het begin al was.

De laatste fles is er dus een die slechts een kort leven beschoren was. De 8yo Benrinnes van Carn Mor werd immers dit jaar gebotteld. Dit was gewoon een flesje met een zeer mooie prijs / kwaliteit verhouding. Een fijne geur en smaak, lekker makkelijk in het glas. Misschien wel iets te makkelijk...

IMG_3458 

Maar goed, er is weer ruimte en dat betekent dat er dus weer wat geopend kan worden. De flessen uit Edinburgh? De Arran 10yo James MacTaggart? Of misschien nog een nieuwtje? We gaan het binnenkort zien. Misschien eerst nóg maar wat restjes wegwerken. Het bevalt me tot nu toe prima.

Share
comments
2019  Whisky Oss