image1 image1 image1

Als werk en hobby samenkomen

Distillation_(PSF)

Voor een aantal uitverkorenen geldt dat ze van hun hobby hun werk kunnen maken. Zo kan het dus voorkomen dat je vanuit de whiskyhobby daadwerkelijk een baan krijgt in de branche waar je zo van geniet. Zo is het bij mij niet, ik blijf vooral hobbymatig met whisky bezig. Dat wil echter niet zeggen dat er geen raakvlakken zijn met mijn dagelijkse werk.

Zoals sommigen van jullie wel weten, werk ik voor een groot pharmaceutisch bedrijf in Oss. In deze industrie wordt veel gebruik gemaakt van oplosmiddelen. Een gedeelte van deze oplosmiddelen wordt teruggewonnen voor hergebruik en om dat te doen is er bij mijn werkgever een nieuwe installatie in gebruik genomen. Dit project heb ik het afgelopen jaar van heel dichtbij mee mogen maken en eerder deze week werd de installatie dan echt voor productie in gebruik genomen.

Vanwaar dan de link met de whiskyhobby zou je zeggen. In de eerste plaats wordt er gedestilleerd om het oplosmiddel te zuiveren. Dat is nog niet alles. De wijze waarop gedestilleerd wordt lijkt namelijk op de wijze waarop grain whisky meestal gedistilleerd wordt. Het principe is namelijk vergelijkbaar met wat er in de Coffey-still gebeurt. Een leuke vergelijking toch? 

IMG_3382

Omdat onze installatie nu dus inderdaad in gebruik genomen is en ook het resultaat dik in orde blijkt, heb ik mezelf eerder deze week maar eens beloond met een glaasje van één van de meest dierbare whisky's in mijn collectie. De door Gordon & MacPhail gebottelde Glenturret die Peter en ik kochten tijdens onze eerste Schotlandreis. Een fles waar nog slechts een bodempje in zit maar waar ik zo heel af en toe nog steeds ontzettend van kan genieten. Dit vond ik wel een pasend moment.

Lees hier nog eens terug hoe we aan deze mooie flessen kwamen.

Share
comments
2019  Whisky Oss