image1 image1 image1

Uit de mottenballen

Untitled

Valt 1 april dit jaar zo laat of zijn we alvast met de grappen van volgend jaar begonnen? Die vraag zag je op de sociale media voorbij komen toen eerder deze week het persbericht van Diageo naar buiten kwam. Port Ellen én Brora komen weer in bedrijf! Als dan een dag later bekend wordt dat Ian Macleod Distillers ook de Rosebank distillery uit de mottenballen haalt, weten we met z'n allen helemaal niet meer waar we het zoeken moeten. Wie volgt?

Port Ellen, eigendom van Diageo, is al sinds 1983 gesloten en doet al zo'n dertig jaar dienst als mouterij voor de overige Islay distillery's. Er liggen nog steeds vaten met de illustere spirit in de warehouses maar de voorraad wordt steeds kleiner en de whisky daarmee schaarser en duurder. Voor Brora, eveneens eigendom van Diageo, geldt ook dat de distillery in 1983 reeds gesloten werd. Uiteraard zijn ook hier de vaten steeds zeldzamer en worden de bottelingen duurder. 

Wat was het eerder dit jaar dan ook genieten van de samples uit de Special Releases 2016 serie. Een 37yo Port Ellen én een 38yo Brora maakten immers deel uit van de serie. Peter en ik hebben dus ooit de kans gekregen dit legendarische gerstedestillaat te proeven.

Helaas kan ik dat van Rosebank niet zeggen. Van deze Lowland distillery heb ik nog nooit iets geproefd. Wie weet komt er nog eens van om ook daar een oudje van te proeven. Ian Macleod Distillers heeft namelijk de oude Diageo voorraad overgenomen en er likken nog vaten uit de jaren '80 te wachten om gebotteld te worden.

Wat heeft dat nou voor de liefhebbers te betekenen? Gaat dit betekenen dat er dus sneller nog rijpende vaten gebotteld gaan worden? Gaan die vaten dan hervuld worden met nieuwe spirit? Wat gaat dit allemaal betekenen voor de prijzen van de oude whisky's?

Dan is er natuurlijk ook nog de vraag hoe de nieuwe whisky's ontvangen gaan worden. Bij alle drie de distillery's is het voornemen de whisky volgens de traditie te produceren maar ja, er zal toch andere apparatuur komen. Gerstsoorten zijn veranderd. Giststammen zijn veranderd. Het water ter plaatse kan een andere kwaliteit hebben gekregen. Om nog maar te zwijgen van de beschikbaarheid van goede vaten.

De tijd zal het leren maar we gaan het zeker allemaal volgen! Ik ben benieuwd of meer gesloten distillery's gaan volgen...

Share
comments
2019  Whisky Oss