image1 image1 image1

The Glenlivet 12 First Fill

De zomermaanden zijn inmiddels voorbij en de avonden zullen weer langer worden. Lekker op de bank met een heerlijk glas Whisky en een knetterend vuurtje in de kachel. Toch ga ik nog heel even terug naar de zomer en wel mijn vakantie.

Ik schreef al eerder over mijn souvenir van dit jaar. Ik kocht bij een plaatselijke slijterij en fles Guillon die afkomstig is uit de Franse regio die ik bezocht.
Een dag of twee later bezocht ik nog een slijterij in een ander dorpje. Dit was een hele mooie winkel met voornamelijk wijnen, maar ook zeker wel mooie Whisky’s. Ik ging uiteindelijk naar buiten met een blend speciaal voor de zaak gebotteld en een Glenlivet 12 first fill.

The Glenlivet 12 is inmiddels niet meer in ieder schap van de Nederlandse slijterijen te koop en deze versie was mij nog onbekend. De oude standaard 12 is dat wel en ook zijn ‘vervanger’ de NAS botteling Founders reserve, heb ik al eens kunnen proberen. De 12 jaar oude versie is er één die ik erg kan waarderen, de Founders reserve komt wat mij betreft wel echt wat te kort. Ik was dus erg benieuwd naar de smaak van deze 12 jaar oude versie.

The Glenlivet 12 years old
First Fill Amirican Oak Casks
(bourbon hogshead)
40% Abv
Gebotteld: 13-08-2015

Neus: Duidelijk Bourbon casks. Vanille, honing, karamel, perzik, mandarijn en een beetje noten.
Smaak: Zacht, romig op de tong. Vanille, sinaasappel (marmelade), beetje drop. Later veel hout en wat kruiden.
Afdronk: Warm en middellang met eerst zoete karamel en later het hout en kruiden eindigt vrij droog.

Ik heb deze Whisky nu een aantal keer geproefd en moet eerlijk bekennen dat ik hem steeds meer ga waarderen. De standaard 12 is wat mij betreft net wat beter, maar deze heeft wel degelijk een mooie balans in smaken. Wel moet ik toch nog maar weer eens melden dat ik dit soort Whisky’s liever op een wat hoger alcohol percentage zou proeven. Geen uitzonderlijke Whisky maar zeker wel een dikke voldoende!

Share
comments
2019  Whisky Oss