image1 image1 image1

Cambus 24yo, Signatory Vintage Cask Strength

Untitled

Hier heb ik lang op gewacht, eindelijk kan ik gaan schrijven over de aanwinst van een week of zes geleden. Hoe dat zo? Simpel, deze maakte deel uit van de proeverij van afgelopen vrijdag en ik wilde dat natuurlijk verborgen houden voor alle deelnemers. Wij maken immers nooit vooraf bekend welke whisky's we gaan schenken. De proeverij is geweest dus hier is ie dan! De 24yo Cambus die gebotteld werd door Signatory Vintage in hun Cask Strength serie.

Na de eerste ervaring met Cambus, bij de Diageo Special Releases 2016 serie, was mijn interesse in deze distillery wel gewekt. Wat is het jammer dat deze Single Grain distillery al sinds begin jaren '90 gesloten is. Het pand doet tegenwoordig dienst als cooperage voor het Diageo concern. Gelukkig liggen er nog wel her en der wat mooie vaten te wachten op een glazen bestemming. Zowel in het beheer van Diageo als bij een aantal onafhankelijke bottelaars.

Untitled 

Deze botteling van Signatory Vintage is zo'n mooi vat dat op fles gezet werd. Gedistilleerd op 24 juli 1991 en vervolgens te rijpen gelegd in een refill sherry butt met vatnummer 55892. Na 24 jaar en 360 dagen rijping werd de inhoud van het vat gebotteld op een vatsterkte van 52,3%. Het vat leverde nog 473 flessen op. Eén daarvan siert nu dus mijn collectie. 

  • Neus: Direct na inschenken oplosmiddel, lijm, aceton. Later zoet, vanille, tropisch fruit, kruidig van kaneel. Even laten staan dus!
  • Smaak: Warm mondgevoel, romig, zoete tonen van vanille en gedroogd tropisch fruit, later in de richting van Haagse hopjes en boterbabbelaars.
  • Afdronk: Een warme prettige afdronk met zoete fruittinten.

Ik had me een paar jaar geleden al voorgenomen me toch ook eens wat meer te verdiepen in het fenomeen Single Grain. Deze fles is de eerste in die richting (al zou je rye whisky natuurlijk ook mee kunnen tellen...) maar het is zeker niet de laatste. Zeker niet als ik meer flessen van deze kwaliteit kan vinden.

 

Share
comments
2019  Whisky Oss