image1 image1 image1

GlenDronach cask #2035 geeft een malt met twee gezichten

imageOns bezoekje aan Versailles Dranken in Nijmegen zorgde ervoor dat ik weer een nieuwe fles Whisky in mijn kast kon zetten. Een fles uit de 2002 Single Cask lijn van GlenDronach en om nog preciezer te zijn, de Pedro Ximinez Puncheon Cask #2035. Een vat dat op Whiskybase en op hetwhiskyforum.nl tot zeer verschillende reacties heeft geleid. Ik moest hem tóch maar eens proberen.

Sommige reacties liegen er niet om. Van zeer peperig zonder watertoevoeging tot een groot snoepmonster mét watertoevoeging. Dan heb je volgens mij echt te maken met een zeer complexe Whisky. Een uitdaging dus om die eens goed te gaan proeven.

image

In het glas ziet deze non-chill filtered en natural coloured Whisky er prachtig uit. Een mooie mahonie-achtige kleur die door de spirit in elf jaar rijping is onttrokken uit het Spaanse eikenhout van de Pedro Ximinez puncheon. Uitnodigend is ook de geur waarbij bij mij vooral de geur van rozijnen en chocolade de boventoon voeren. Precies wat je mag verwachten van een Pedro Ximinez zou je zeggen. Eerst maar eens een slokje "neat" proberen, water toevoegen kan immers altijd nog.  

Het alcoholpercentage van 54,1% hoeft niet altijd een branderig karakter te geven aan een Whisky. In dit geval moet ik echter toegeven dat het deze Whisky een behoorlijk agressieve eerste indruk geeft. Gelukkig ben ik het gewend om zo nu en dan eens pittig te eten maar het peperige overheerst hier wel de andere smaken die aanwezig zouden moeten zijn.

Een beetje water en een paar minuten ademen in het glas en dan nog maar eens proberen. Wat een verschil geeft dat! Zonder nu te zeggen dat het een "snoepmonster" is geworden, kan ik wel zeggen dat er nu een heel andere dram voor me staat. De zoetigheid van gedroogd fruit, de chocolade, de vijgen, nu zijn ze er wél met op de achtergrond een licht pepertje dat je mag verwachten van een Highland malt. Dit geheel zorgt voor een aangename afdronk die mooi van lengte is.

Al met al kan ik begrijpen dat de reacties zo uiteenlopend zijn. Zeker vergeleken bij wat andere expressies van deze distillery is het karakter van deze spirit een stuk minder toegankelijk. Dit is een Whisky met twee gezichten, óf je vindt hem lekker óf vindt hem helemaal niet lekker. Er lijkt geen tussenweg mogelijk te zijn. Mij kan deze, met wat water, wel bekoren.

 

Share
comments
2019  Whisky Oss