image1 image1 image1

Souvenir 2017

De zomer vakantie is inmiddels weer achter de rug en zoals ieder jaar, ben ik op mijn vakantie adres weer op zoek gegaan naar een slijterij om hier mijn souvenir te vinden. Dit jaar waren de Franse Ardennen onze bestemming.

Het plaatsje had niet veel meer te bieden dan een kleine supermarkt zo groot als een gemiddelde woonkamer. De Whisky die hier aangeboden werd maakte me niet echt vrolijk en dan heb ik het nog niet over het prijskaartje. Mijn pijlen stonden gericht op een bezoek aan Reims. Een stad in de Champagne streek, zo’n drie kwartier rijden van de camping waar wij verbleven. Een prachtige stad met veel geschiedenis en een aardige mogelijkheid tot winkelen. Hier moest ik dan toch zeker wel wat kunnen vinden.
Na een bezoek aan de kathedraal en wat rondjes door het centrum, was daar eindelijk een slijterij met Whisky! Champagne wordt er ongeveer op iedere hoek van de straat wel aangeboden, maar dat was uiteraard niet waar ik naar op zoek was. Mijn Frans is niet zo best dus na 10 minuten communiceren was het bij de dame van de zaak wel duidelijk dat ik op zoek was naar een mooie Whisky. Ze vertelde me (in heel gebrekkig Engels) over een plaatselijke distilleerderij ‘ Guillon’. Ik was meteen geïnteresseerd en vroeg naar wat er te bieden was. Het was meteen duidelijk dat proeven geen optie was, dus kopen op goed geluk. Op advies van de dame ben ik uiteindelijk gegaan voor de Guillon met een finish op Meursault vat. Ik heb niet veel informatie over de distilleerderij of de Whisky, maar de geur en smaak is wat mij betreft veel meer van belang.
Mersault is volgens mij over het algemeen een witte wijn van Chardonnay. Meer dan dat kan ik er dus niet over vertellen. Het betreft een finish en het grootste deel van de rijping heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in nieuw amerikaans eiken vaten.
Wel kan ik meer vertellen over de geuren en smaken die ik ervaar!

Guillon
Meursault cask
43% Alcohol
1000 bottles

 

Neus: Het ‘virgin oak’ is duidelijk aanwezig in de vorm van vanille en kruiden. Het is bijna een bourbon met veel rogge. Wat caramel en een licht fruitig zoetje. Lijkt veel belovend.

Smaak: Ook hier is het waarschijnlijk het nieuwe hout wat veel smaak aan de spirit geeft, maar de finish is nu ook te proeven. Erg droog! Veel hout een beetje kruiden, vanille en drop. Je vraagt je bijna af of dit wel Whisky is.. Niet dat het vervelend is, er zitten best wat leuke smaken in, maar ik mis wat zoetigheid of frisse fruitjes.

Afdronk: Vrij kort met weinig smaken die blijven hangen. Het is uiteindelijk hout wat blijft staan.

 

De geuren zijn best veel belovend, maar in de smaak komt het naar mijn mening, toch net wat te kort. Best een leuke souvenir, maar daarentegen kun je wat mij betreft voor dat geld een veel mooier product kopen dan deze botteling. Een fraaie fles is het zeker en ik denk dat het distillaat ook zeker wel meer potentie heeft dan dit. Misschien dat een wat langere rijping op een vat van wat zoetere wijn, een veel mooier resultaat kan geven. Wie weet... misschien kom ik deze Whisky over een paar jaar nog eens tegen? Ik ben best benieuwd! Voor nu.... de Guillon krijgt van mij een voldoende.


Share
comments
2019  Whisky Oss