image1 image1 image1

Een enerverend whiskyweekend

Untitled

Terwijl een grote groep prominenten en minder prominenten uit de whiskywereld zich, ter viering van het Maltstcok weekend, verzameld hadden in de buurt van Nijmegen, was het voor mij een weekend waarin ik de regio St. Oedenrode aan zou doen. Ook iets met kamperen en special whisky's, dat dan weer wel.

Het weekend begon een maand geleden met een vraag van Marc van Grunsven. Vanwege het bereiken van een mooie leeftijd, en ik ga niet vertellen hoe oud deze Abraham geworden was, wilde hij een select gezelschap uitnodigen om bij hem in de tuin een whiskyweekend te vieren. Laat dat nou net ook het weekend zijn dat de allereerste SMWG botteling bij The Old Pipe op het programma stond.

Zaterdagmiddag dus met tent, slaapzak, goede zin én mijn zelfgeblende peated solera in de auto gestapt, op reis naar het pitoreske Olland. De start met koffie, gebak en twee zeer mooie whiskylikeuren was prima. Het vervolg met een Tomintoul uit 1967 (geboortejaar van Marc) was bijzonder en na een fantastisch verzorgde maaltijd was het tijd een line up te verzinnen waar we ons de rest van de avond mee zouden gaan bezig houden. Met we en ons bedoel ik hier uiteraard Marc maar ook de gasten Thijs, Kevin, John, Christian en Ruud. Tenten werden opgezet, luchtbedden opgeblazen, de vuurkorf ging in de hens en ja hoor, er werden glazen gevuld.

Untitled 

Van de line up van 17 whisky's warden uiteindelijk 13 flessen geproefd in een tijdsduur van ongeveer 8 uur. Het leek wel een complete werkdag... Enkele pareltjes passeerden de revue. Zonder de anderen tekort te doen waren de Amrut Portonova, de Kavalan Solist Sherry en een 16yo Speyside Distillery van The Old Malt Cask zeer bijzondere drammetjes. Uiteindelijk lukte het om, nog voor het buiten licht werd, de tent te vinden en wat uurtjes slaap te pakken. Ook op zondag was er immers nog wat te doen...

Untitled 

Na een, wederom zeer goed verzorgd, stevig ontbijt gevolgd door koffie en gebak, wordt de line up van de avond ervoor nog eens besproken. Wat hadden we nu eigenlijk niet geprobeerd en zouden we alsnog even willen proeven? Een "drupje" van een single cask sherrygerijpte Arran en een nipje Aberlour A'Bunadh batch 57 worden geselecteerd om alsnog de zondag mee te starten. Deze glaasjes worden weer gevolgd door een fijne lunch (je zou eens een slechte bodem hebben gelegd) waarna we vanuit Olland richting St. Oedenrode gaan. Wat daar gebeurde lees je later deze week.

Untitled

Eerst wil ik nogmaals van de gelegenheid gebruik maken om Marc van Grunsven en zijn lieftallige echtgenote Monique te bedanken voor hun gastvrijheid en zeer goede zorgen. Welgemeende complimenten voor de kookkunst! Verder vond ik het erg leuk kennis te maken met medegasten Thijs, Kevin, Christian, Ruud en John. Wie weet was dit het begin van een jaarlijks terugkerend whiskyweekend? Een soort van Mini-Maltstock in Olland...

Share
comments
2019  Whisky Oss