image1 image1 image1

Arran Smugglers series Vol. 3 The Exciseman

Untitled

Als je ons een beetje kent dan weet je dat Peter en ik niet snel een whisky zullen kopen vanwege een hype of een marketing verhaal. Zeker niet als dat verhaal ervoor zorgt dat de verkoopprijzen direct omhoog schieten. Het grootste deel van dit soort flessen verdwijnt vervolgens in een collectie van een verzamelaar en dat is natuurlijk ieders goed recht. Wij kopen onze flessen echter om ze te drinken en eventueel met anderen te delen. Als we dan via een andere liefhebber een sample aangeboden krijgen van een wél geopende fles maken we uiteraard graag van de gelegenheid gebruik de whisky eens goed te proeven!

We hadden met Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss afgesproken om de whisky's van de komende proeverij voor te proeven. Vlak daarvoor had Michel Heesbeen bij deze slijter zijn versie van Arran Smugglers Series Vol. 3 The Exciseman opgehaald. Michel is, net als wij, iemand die graag proeft wat er in zijn kast staat en dat ook aan anderen wil laten proeven. Toen hij hoorde dat wij bij Stefan langs zouden gaan zorgde hij ervoor dat wij beiden een sample ontvingen van deze limited release van de Arran distillery.

The Exciseman is het derde en laatste deel in de Smugglers Series van Arran. Eerdere delen waren The Illicit stills en The High Seas. Jammer genoeg hebben we deze niet kunnen proeven maar wie weet komt dat er ook nog wel eens van. De serie bestaat uit gelimiteerde oplages die in een mooie verpakking (een boekwerk) zijn gepresenteerd. Op deze manier wordt de indruk gewekt dat het hier om smokkelwaar gaat. Een complete serie van deze waar heeft inmiddels een aardige verzamelwaarde. Wij gaan vooral naar de "waarde" van de inhoud kijken.

ArranSmuggler3 

Deze botteling heeft zijn rijping gehad in quartercasks die zijn vervaardigd uit vaten die afkomstig zijn uit de Madeira wijnproductie. De vaten worden hier gebruikt om de Madeira wijn te laten "stoven" bij een temperatuur van 40 tot wel 50 graden Celsius. Dit stoven kan soms wel dertig jaar duren. Net als bij Sherry en Port zijn er verschillende smaakrichtingen voor Madeira. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte vaten én de smaakrichting van de wijn kan dit dus een heel bijzondere invloed betekenen op de whisky. We zijn zeer benieuwd.

Smaaknotitie Peter

  • Neus: Vanille, appel, honing, drop, heide en wat houtskool.
  • Smaak: Vol, appel, zoet en wat limoen met een bittertje, ook in de smaak weer wat heide-achtige kruiden en een vleugje honingdrop.
  • Afdronk: Redelijk lang met appel, marmelade en een klein beetje honing.

    Erg leuk om deze eens onder de loep te nemen! Ik ben een echte Arran liefhebber, maar heb wel mooiere van deze distilleerderij geproefd. Het is een prima Whisky en misschien was mijn verwachtingspatroon dan wel wat hoog.
    Michel bedankt dat ik deze speciale uitgave van je mocht proeven!

Smaaknotitie Jeroen

  • Neus: Zoete honing, vanille en een zoet appeltje
  • Smaak: Redelijk vol en romig mondgevoel. Kruidig met het voor mij kenmerkende vleugje laurier, overgaand in zoete tinten met weer het appeltje. 
  • Afdronk: Ligt drogende afdronk. Mooie lengte met zoete tonen van honing, vanille en appel. 

Mijn voorkeur heeft een Madeira gerijpte Arran niet. Uiteraard is het weer een mooie whisky maar ik schenk dan liever een mooie sherrygerijpte versie in het glas.

Michel Heesbeen uiteraard ontzettend veel dank voor de kans om ook deze whisky eens te proeven. 

 

Share
comments
2019  Whisky Oss