image1 image1 image1

Millstone Oloroso Sherry

Untitled

Nee, het is geen sherry die door Zuidam op de markt ie gebracht. Het is een nieuwe telg in de standaard whiskyrange van de distillers uit Baarle-Nassau. Een nog zeer jonge whisky maar wel een waar al snel duidelijk wordt dat we hier met een prachtig, en zeer betaalbaar, product te maken hebben.

Voorafgaand aan onze meest recente proeverij proefden Peter en ik deze whisky naast de, eveneens nieuwe, Peated PX variant. De Oloroso gerijpte whisky kwam wat ons betreft als winnaar uit de bus en werd in het midden van de line up van de proeverij geplaatst.

Het was een flesje dat gebotteld was na 3 jaar en 41 dagen rijping. Voor de rijping werden 6 vaatjes met een inhoud van 250 liter geselecteerd. Dit formaat ligt standaard bij Zuidam in de magazijnen. De klein uitgevoerde vaten uit oude sherry butts zorgen voor een snellere rijping dat is bij deze whisky goed te merken. Het flesje viel goed in de smaak en de slijter moest de volgende dag een extra aantal flessen gaan bestellen. Ook voor Peter en mij was het dus nog even wachten voordat we ons flesje konden ophalen.

 Untitled

De fles die we uiteindelijk konden aanschaffen bleek alweer van een nieuwe batch te zijn. Deze heeft wat langer mogen rijpen maar is nog steeds behoorlijk jong met slechts 4 jaar. Toch is ook deze batch erg mooi van geur en smaak al zijn er ook wel weer wat verschillen. Deze batch is gedistilleerd in mei 2013 en werd gebotteld op 6 juni van dit jaar. Geen koude filtering en geen kunstmatige kleuring, wel verdund tot een percentage van 46%.

  • Neus: Zoet, rozijnen, karamel, pure chocolade, rijpe kersen en een ziltig tintje van maggi. Ook een vleugje tuinkruiden, selderij met name. Dit laatste is echt een verschil ten opzichte van de batch die we bij de proeverij presenteerden.
  • Smaak: Zoet van rozijnen en ander gedroogd fruit, een bittertje van koffie en pure chocolade.
  • Afdronk: Vrij lange afdronk waarin ook het gedroogde fruit en de chocolade aanwezig blijven.

Ik heb er zeer veel respect voor dat men bij Zuidam altijd transparant is over de leeftijd van de whisky. De datum van destillatie en de datum van botteling staat immers gewoon op de fles vermeld. Dit betekent namelijk dat men achter de kwaliteit van hun product staat. Smaakt het, dan mag het gebotteld worden. Voordeel van deze whisky is dan ook nog eens de zeer vriendelijke prijs tussen de €35 en €40.

Share
comments
2019  Whisky Oss