image1 image1 image1

Boekpresentatie "Whisky van de Lage Landen"

Untitled

Ruim twee weken geleden ontving ik per mail, via uitgeverij Forte, een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de presentatie van een nieuw whiskyboek dat speciaal is geschreven over de productie van whisky in België en Nederland. De presentatie zou plaatsvinden bij de Wagging Finger Distillery in Deventer op woensdag 14 juni. Ik heb mezelf dus maar even getrakteerd op een paar verlofuurtjes om de reis van Oss naar Deventer te aanvaarden.

Het boek "Whisky van de Lage Landen" is geschreven door Wieger Favier. Het beschrijft hoe verschillende distilleerderijen in zowel België als Nederland zich staande houden in de almaar groeiende whiskywereld. Voor dit boek sprak en fotografeerde hij de distillers en hun bedrijven en legde zo hun passie voor het goudgele gerstedistillaat vast. Met zijn boek wil Wieger Favier een aantrekkelijk overzicht scheppen van de stooktraditie in de Lage Landen. Op naar Deventer dus.

De Wagging Finger distillery is gezellig aangekleed met hapjes en drankjes en naar mate het tijdstip van de presentatie nadert, druppelen de gasten binnen. Bloggers, schrijvende pers, proefpanelleden en uiteraard enkele van de in het boek beschreven distillers, zijn naar Deventer afgereisd om de presentatie van het eindresultaat te aanschouwen.

DSC_1837

Auteur Wieger Favier vertelt over zijn "avontuur" om dit boek te schrijven. Het zelf bezoeken, interviewen en fotograferen. Het denken dat je ze allemaal wel gehad hebt en er dan achter komen dat er nog zeker twintig meer te bezoeken zijn. Van grote bekende distilleerderijen tot kleine thuisdistillers die slechts 1 vat per jaar produceren, alles komt aan bod in dit boek. Aangezien ook Wagging Finger de eerste stappen zal gaan zetten in de whiskyproductie overhandigt Wieger een sampleset van diverse bezochte adressen aan gastheer Erik Molenaar. Een soort van richtlijn om te bepalen welk smaakgebied de nieuwe whisky moet gaan betrekken.

DSC_1853

Dan is het tijd voor de officiële overhandiging van het boek. In het betoog van de uitgever komt nog maar eens naar voren hoe gepassioneerd de schrijver dit boek heeft samengesteld. De term monnikenwerk valt diverse malen, net als perfectionistisch. Dat blijkt wel als vlak voor uitgave zelfs nog wat laatste aanpassingen gedaan moeten worden om geheel up to date te zijn.

DSC_1855

Als het officiële gedeelte erop zit worden is het tijd om boeken te signeren en onder het genot van een hapje en een drankje te praten over de mooie whiskytraditie die zich in de lage landen ontwikkelt. Dat dat leidt tot verrassend mooie producten is te proeven uit diverse beschikbare flessen. Aangezien mij de terugreis naar Oss nog wachtte heb ik me beperkt tot een klein glaasje portgerijpte Horstman Whiskey (met de E van eigenwijs) uit Losser.

Ik ga dit nieuwe whiskyboek met aandacht doorlezen. Daar nodigt het ook toe uit met een prettige schrijfstijl en mooie vormgeving. Ik denk dat hier in de komende tijd nog wel wat distillerybezoekjes uit voort zullen vloeien.

Wieger, heel veel succes met dit boek. Naar mijn mening ben je geslaagd in je opzet.

 

Share
comments
2019  Whisky Oss