image1 image1 image1

Aandacht voor Adelphi's Ardnamurchan

Ardnamurchan

Met weer een mooie whiskyproeverij op komst was het afgelopen week tijd om weer eens met Peter om de tafel te gaan. Een soort van werkoverleg om afspraken te maken over de presentatie die we gaan neerzetten en natuurlijk moet daar dan ook iets bij genuttigd worden. Ik stapte op mijn fiets en nam een paar samples mee die al een tijdje stonden te wachten op een beoordeling.

De samples zijn afkomstig van Ardnamurchan, de (toekomstige) whisky die sinds 2014 gemaakt wordt op de distillery die eigendom is van bottelaar Adelphi. De naam Ardnamurchan is afkomstig van het gebied waar de distillery is gebouwd. Het Ardnamurchan district is een schiereiland gelegen aan de noordkant van Loch Sunart. Het gebied ligt ten noordoosten van het eiland Mull (Tobermory / Ledaig). De natuur in het gebied is ruw en prachtig tegelijk en de distillery respecteert de schoonheid ervan in haar principes. Zelfbenoemd zijn zij de groenste distillery van Schotland. Energie wordt gehaald uit water en biomassa, afvalstromen worden teruggeven aan de natuur. Mooie principes maar natuurlijk gaat het ons ook om wat er uiteindelijk in het glas gaat komen.

Ardnamurchan2

Een tijd geleden ontving ik, bij een bezoekje aan The Old Pipe in St. Oedenrode, een sample van de white spirit zoals die in 2014 uit de stills kwam stromen. Eigenaar Johan van Boxmeer gaf me het sample om me kennis te laten maken met de Adelphi Distillery. Bij een bezoekje aan Marc van Grunsven kreeg ik ook nog eens een sample van de Ardnamurchan Limited Release no. 1, een botteling die na 1 jaar rijping werd uitgebracht. Nog lang geen whisky dus maar het kan wel een mooi beeld geven van wat er komen gaat. We schenken de sampleflesjes leeg in onze glazen en we gaan er eens goed voor zitten.

IMG_1800 

White Spirit 2014, ABV 63,5%

  • Neus: Zoete geuren van gemoute gerst. Zeer herkenbare geuren van appel en peer ook.
  • Smaak: Behoorlijk in alcohol maar niet vervelend sterk of agressief. Mooie fruitige tinten!
  • Afdronk: Warme afdronk. Ook hier weer fruitig van voornamelijk appel. Later in de afdronk komen we ook een vleugje laurier tegen.

Limited Release no. 1, ABV 53%

  • Neus: Direct na de White Spirit lijkt er een licht rokerig tintje aanwezig, een net gestart haardvuurtje. Later trekt het rokerige weg en maakt het plaats voor appel, bananenschuimpjes en marshmallows.
  • Smaak: Zeer zacht en romig voor een jonge whisky-to-be. Appelmoes met kaneel.
  • Afdronk: Prettig fruitig en ook hier komt een vleugje laurier boven.

OK Adelphi, onze aandacht is gewekt! Zowel de white spirit als de limited release laten zien, ruiken en proeven dat er kwaliteit gemaakt wordt in de nieuwe distillery. Misschien moeten we onze volgende whiskyreis hier maar eens op afstemmen.

Bezoek ook de website van de distillery.

 

Share
comments
2019  Whisky Oss