image1 image1 image1

Hét whiskyglas

Untitled

Wat is dat nou precies, hét whiskyglas? Een Amerikaan zal je waarschijnlijk zijn allermooiste tumbler laten zien. De Europese liefhebbers zullen eerder wijzen naar een Glencairn, een tulp-glas of een Copita-glas. Ik kwam een ander glas tegen en besloot het te kopen.

Voor de gebruikers van de Glencairn-achtige glazen is hun voorkeur voornamelijk gebaseerd op het effect dat de vorm met zich meebrengt. Onder in het glas bevindt zich het breedste punt. Hier bevindt zich ook het verdampingsoppervlak boven de whisky. De damp die boven de whisky hangt zorgt ervoor dat wij de aroma's kunnen ruiken. De versmalling bovenin het glas zorgt ervoor dat niet alle damp vrij uit het glas verdwijnt maar er juist meer in blijft hangen.

Untitled 

Het nieuwe glas dat ik kocht is ook gebaseerd op deze theorie. Dit glas heeft echter een behoorlijk bredere bodem dan de Glencairn. De hoogte van het glas is eveneens ruim hoger en ook de bovenzijde is iets breder. Zou dit nou iets extra's kunnen brengen in de beleving van het "nosen en tasten"? Theoretisch zou het best eens zo kunnen zijn. Er is een groter oppervlak en dus meer aroma's. Er is meer hoogte boven de vloeistuf dus de aroma's kunnen zich voldoende verzamelen.

Ik ben benieuwd wat het gaat brengen als mijn verkoudheid weer voldoende is verdwenen... Er staan nog een paar mooie samples te wachten op een beoordeling.

 

Share
comments
2018  Whisky Oss