image1 image1 image1

Kintra Worthy Park 10yo Rum

Untitled

Als liefhebber van whisky is het ook mooi om af en toe eens iets heel anders te proberen. Zo kregen we dit keer de kans om twee mooie flessen van dit goedje aan te schaffen. Beiden werden gebotteld door bottelaar Erik Molenaar onder het Kintra label. De eerste fles die we behandelen is de Worthy Park 10yo.

De interesse voor deze specifieke rum werd bij mij gewekt toen ik een paar maanden geleden op bezoek was bij Erik Molenaars Wagging Finger distillery. De rum zat toen nog in het vat en ik kreeg de kans er wat van te nippen. Sindsdien heb ik vaak contact gehouden om er maar zeker van te zijn dat er wat flessen naar Oss zouden komen. Op de dag dat ze hier arriveerden liep ik direct bij de slijter binnen om van beide soorten een fles te kopen om deze samen met Peter te verdelen.

worthypark 

De Worthy Park distillery ligt in Jamaica. In de distillery wordt al sinds 1740 melasse, afkomstig van de rietsuikerproductie op het Worthy Park Estate, verwerkt tot rum. Tot de standaard producten van de distillery behoren twee spirit lijnen met de naam Rum-Bar. Een lijn omvat enkele rumvarianten, de tweede lijn is een vodka lijn. Niet alle door de distillery gemaakte spirit verdwijnt echter in deze eigen bottelingen en toen Erik Molenaar de kans kreeg een vat op de kop te tikken liet hij zich dat geen twee keer zeggen.

IMG_1096_1 

De rum uit vatnummer V140 werd gedistilleerd in juni 2006 en werd op vatsterkte (61,8%!!!) gebotteld in december van afgelopen jaar. De rum heeft de natuurlijke kleur en zonder koude filtering verwerkt. In tegenstelling tot de whiskyproductie mag er aan rum extra suiker worden toegevoegd. Ook dat is hier echter niet gebeurd. Zoals altijd geldt bij Kintra dat de botteling puur natuur is. We gaan proeven!

Notities van Peter

  • Neus: Dit is heel wat anders dan dat ik gewend ben, maar zeker niet vervelend. Integendeel. Wat een prachtige aroma's in mijn glas!
    Een soort van zoete noten melange, stroop, marsepein en een beetje overrijpe banaan.
  • Smaak: Stevig van smaak! Best pittig die 61,8%. Zoet, gebrande suiker, amandelspijs, noten en zelfs wat banaan.
  • Finish: Een redelijk lange afdronk met uiteraard zoet en nog steeds wat amandel.

Een erg mooi product wat mij zeker heeft uitgedaagd om wat vaker een rum aan te schaffen. Whisky blijft mijn favoriet, maar Rum is vanaf nu toch echt nummer twee.

Notities van Jeroen

  • Neus: Wat een ontzettend verschil met whiskygeur. Zoet van de rietsuiker uiteraard. Een licht kruidig tintje maar ik kan niet thuisbrengen wat het is. Het hoge percentage alcohol is ook in de neus wel merkbaar maar niet vervelend.
  • Smaak: Wat een power! Een licht stroperige sensatie met een prettige overdaad aan zoete smaak. Heeft wel wat weg van boerenjongens maar dan sterker uiteraard. Later ook een vleugje zoethout.
  • Finish: Het zoete suikerriet blijft lekker lang aanwezig in de mond.

Zonder meer een genot om eens een mooi "ander distillaat" in de collectie te hebben. Ik denk alleen wel dat er in whisky net wat meer te ontdekken valt op smaakgebied. Niettemin zal ik hier nog regelmatig van gaan genieten.

Erik blijf doen waar je goed in bent!

 

Share
comments
2018  Whisky Oss