image1 image1 image1

Drank maakt meer kapot dan je lief is

giftig

Wie kent de slogan niet uit de reclamewereld? Een paar keer per jaar kom je het tegen in het nieuws. Zo waren er deze week in Indonesiƫ enkele doden te betreuren door het drinken van giftige alcohol. Vooropgesteld, ook de drinkbare variant ethanol is giftig en kan tot vervelende gevolgen leiden. Ook dit kan al leiden tot de dood, echter als er specifiek bij staat dat het om giftige alcohol gaat, dan heeft het meestal te maken met drank die vervuild is met methanol, het kleinere broertje van ethanol. Maar hoe werkt dat dan precies?

De in de volksmond bekende term alcohol is chemisch gezien niet juist. Alcohol is namelijk een verzamelnaam voor verschillende stoffen die allen bestaan uit koolstof, waterstof en een zogenaamde hydroxide groep. Chemisch gezien hebben ze vanwege deze groep dezelfde eigenschappen. In het lichaam werken ze echter heel anders. Wellicht heb je wel gehoord van methanol, propanol en butanol?

Zoals in de inleiding al staat gaat het bij alcoholische dranken juist om de variant ethylalcohol of ethanol. Door interactie met ons zenuwstelsel ontstaat bij het drinken van ethanolhoudende dranken een licht euforisch gevoel. Dit gevoel kan bij veelvuldig gebruik zelfs leiden tot verslaving. Methylalcohol, ofwel methanol, is een stof die ook op het zenuwstelsel werkt maar doet dit veel agressiever en richt veel meer schade aan dan ethanol.

EthanolEen ruimtelijke voorstelling van een molecuul ethanol

Vanwege de zeer schadelijke eigenschappen van methanol wordt het toegevoegd aan spiritus om het zodoende ondrinkbaar te maken. Daarmee valt spiritus buiten de accijnsplicht die consumptiealcohol wel kent. In gevallen waarbij slachtoffers vallen door het drinken van giftige alcohol kan het gaan om mensen die, al dan niet bewust, een variant van spiritus hebben gedronken. Het kan echter ook gebeuren dat er bij huisgestookte alcohol methanol als bijproduct is ontstaan.

Hoe dat in zijn werk gaat, vertel ik in een volgende blog.

Share
comments
2019  Whisky Oss