image1 image1 image1

Rijpen of finishen, een verschil in visie

charred cask Whisky Oss

Enkele maanden geleden kocht ik een fles BenRiach 15yrs Pedro Ximinez. Een heerlijke Whisky uit de woodfinish serie van BenRiach met een karakteristieke fruitige zoete smaak van met name rozijnen en ander gedroogd fruit. Ook vanille en een vleugje honing zijn in de verte nog terug te vinden. Deze geuren en smaken zijn dan weer afkomstig van de Bourbon vaten waar de daadwerkelijke rijping op geweest is. De smaken die de finishing touch geven komen van 6 maanden narijping op Pedro Ximinez hout.

Het finishen van Whisky vindt vooral plaats om een groter scala aan smaken te creƫren. Voor ieder wat wils en natuurlijk is dat prachtig. Maar ja, als er een markt is voor dit soort smaken, waarom wordt er dan niet vaker gerijpt op dit soort vaten?

Wil je een Whisky drinken met een Oloroso sherry smaak? Heb je liever een Pedro Ximinez smaak? Wil je liever een smaak van Tawny Port, Dark Rum of Madeira? Bij veel distillery's blijf je aangewezen op de finish. Koop je echter een 12 yrs Glenfarclas of een 15yrs Revival van GlenDronach dan heb je een fles in handen waarvan je weet dat deze de volledige rijping op Sherryvaten heeft gelegen. De typische honing en vanille tinten die je bij Bourbon vaten wel tegenkomt, zul je hier niet terug vinden. Een vleugje pure chocolade, dat dan weer wel.

ProeverijlineupEen scala aan finishes is wel prettig om proeverijen te organiseren.

Waarom nu wel of niet finishen of juist kiezen voor rijpen? Waarschijnlijk heeft dat te maken met niets anders dan het kostenplaatje. Zoals je gelezen kunt hebben in de artikelen over het Solera systeem is het in de Sherryproductie heel gebruikelijk dat de vaten lang in een Solera gebruikt worden. Dit geldt zeker voor de beste vaten. Bourbonvaten zijn nou eenmaal in veel grotere aantallen beschikbaar gezien de kortere wettelijke rijpingstijd van de spirit.

Schaarste maakt duur en dan komt het vooral op de visie van de distillery aan. Wat heeft jouw voorkeur?

Share
comments
2020  Whisky Oss