image1 image1 image1

Romantiek of Industrie

Distillation_(PSF)

Wanneer je 's avonds voor de TV een lekker glaasje van je favoriete Single Malt Whisky inschenkt dan sta je er naar alle waarschijnlijkheid niet bij stil dat er een heel productieproces nodig was om die fles überhaupt te kunnen vullen. Diverse uit de procesindustrie bekende eenheidsbewerkingen van biochemische, mechanische en fysische aard worden toegepast om onze zo geliefde drank te kunnen produceren. Een van de belangrijkste  eenheidsbewerkingen is er een van fysische aard; het destilleren.

De definitie van destilleren:

Destillatie is een techniek om door middel van verdamping en condensatie twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden. Deze techniek is gebaseerd op het verschil in het kookpunt van deze stoffen.

Destillatie wordt in de industrie toegepast voor scheiding van diverse soorten mengsels. De productie van gedistilleerd water is hier een voorbeeld van. Water wordt op zijn kookpunt gebracht waardoor waterdamp in de vorm van stoom ontstaat. De waterdamp wordt weer gecondenseerd tot waterdruppels. Hierbij blijven de in water opgeloste mineralen achter in het residu. Misschien dat de term "ketelsteen" je wel iets zegt?

Een ander soort mengsel dat door middel van destillatie kan worden gescheiden is een mengsel van vloeistoffen. Het raffineren van aardolie vindt op deze wijze plaats maar ook het destilleren van "onze" alcohol is een heel goed voorbeeld. Ondanks een groot verschil in uiterlijk van de installatie vindt er in een raffinaderij in principe hetzelfde proces plaats als in de koperen stills van je favoriete distillery. Er wordt verdampt en gecondenseerd en het condensaat wordt als product opgevangen.

Shell 

Het mengsel dat bij de productie van Whisky wordt "geraffineerd" is de "wash" ofwel het "distiller's beer". Het is het mengsel van water en alcohol dat is ontstaan uit de gisting van de gemoute en gemalen gerst. In de wash-still wordt de eerste destillatie uitgevoerd waarbij een product onstaat dat "low-wine" genoemd wordt. Low-wines hebben een alcoholpercentage dat onder 21% ligt. In de Whiskyproductie wordt dit mengsel overgebracht naar de spirit-still om daarin opnieuw een destillatie te ondergaan. Uiteindelijk ontstaat hier de "spirit", een mengsel van water en alcohol met een percentage dat tussen de 60 en 70% ligt.

Benriach stills 

De spirit gaat vervolgens rijpen op eikenhouten vaten waarbij het chemische proces oxidatie en het fysische proces extractie zorgen voor de uiteindelijke geur, kleur en smaak van de Whisky. Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om wat je beleeft bij de dram die je nuttigt. maar als ik zo de foto's van Shell en BenRiach bekijk is er wel degelijk een verschil in romantiek en industrie.

Share
comments
2020  Whisky Oss