image1 image1 image1

Solera in de Whiskywereld

Glenfiddich 15yrs Solera

Ik heb onlangs een blogje geschreven over de Solera-methodiek in het algemeen en waar het vandaan komt. Daar heb ik ook al aangegeven dat ook diverse distillery's een Solera botteling hanteren. Hoe werkt dat dan nu we weten hoe het bij de wijn en sherry wereld werkt? Lees verder voor een stukje uitleg over de werkwijze bij de meest bekende Solera bottelaar: Glenfiddich.

 Solera Process

Waar we bij de wijn en sherryproductie gezien hebben dat er gestapelde rijen met vaten liggen die in elkaar worden overgeheveld, gaat dat bij de productie van de Glenfiddich Solerabotteling toch echt héél anders. Daar heeft men namelijk een groot Soleravat van maar liefst 32000 liter liggen dat steeds voor minimaal 50% gevuld blijft. Dit vat wordt telkens aangevuld met Whisky die minimaal 15 jaar gerijpt is op hetzij refill Bourbon vaten, hetzij Spaanse eiken vaten die uit de Oloroso Sherry productie komen. Whisky afkomstig uit de refill Bourbon vaten wordt soms ook nog eens een korte periode nagerijpt op nieuwe vaten. Dit wordt gedaan om de Whisky net iets meer specifieke smaaktinten van het hout mee te geven. 

Glenfiddich Soleravat 

Na het mengen in het grote Soleravat wordt  de Whisky verdeeld over een aantal zogenaamde marrying vaten om de verschillende smaken nog beter te laten samensmelten. Deze totale werkwijze zorgt voor een constante kwaliteit van dit type botteling. Zie hieronder ook de korte uitleg zoals die op de website van Glenfiddich wordt gegeven.

Filmpje

 

Share
comments
2020  Whisky Oss