image1 image1 image1

De Solera-methodiek

Sherry_cellar,_Solera_system,_2003

Vaak is voor een Whisky de vermelding van de "leeftijd" al voldoende om de identiteit en de kenmerken aan te geven. Je ziet echter ook vaak exotische namen verschijnen op de etiketten. Voorbeelden hiervan zijn uiteraard de diverse soorten finish waarnaar verwezen wordt. Virgin Oak, Portwood, PX Cask, zomaar wat termen die je regelmatig ziet. Een aantal Whisky-huizen heeft ook een zogenaamde Solera-botteling in het assortiment. Waar staat die term nou eigenlijk voor?

De Solera-methodiek is een werkwijze die voortkomt uit de wijn- en sherryproductie. Het is een werkwijze die ervoor zorgt dat jonge wijnen en sherry's in stapsgewijs contact gebracht worden met oudere rijpingen en zodoende rijker worden van smaak. Ook wordt het op deze manier mogelijk voor een langere periode een constante kwaliteit en smaak te waarborgen.

Solera-systeem 

Vaten met de wijn/sherry liggen in rijen gestapeld. De jongste wijn/sherry ligt in de bovenste rij, in de onderste rij de oudste. Gedurende het jaar wordt er uit de onderste vaten een deel afgetapt om te worden gebotteld. Het afgetapte deel wordt nu bijgevuld uit de rij vaten die hier bovenop ligt. Vervolgens wordt deze rij weer aangevuld uit de rij die daar weer bovenop ligt, enzovoort. De bovenste rij wordt tot slot weer bijgevuld met nieuwe wijn. Doordat het resultaat een mengvloeistof van vele jaren kan zijn, wordt de smaak en het karakter van het eindproduct heel constant gehouden. 

Ook in de Whiskywereld wordt dit principe dus gehanteerd maar dan met Whisky's. Speyburn, Auchentoshan nen Glenfiddich zijn enkele Whiskyhuizen die een Solera in het assortiment hebben. Ook thuis kun je iets doen met een soort van Solera. Dit wordt dan ook wel een Living Bottle genoemd. Hoe dit dan weer in zijn werk gaat leg ik in een volgende blog uit.

Share
comments
2020  Whisky Oss