image1 image1 image1

Een zeldzame blend

In het Schots gaelic staat “Ordha” voor “Zeldzaam” en is tevens de naam van een nieuwe botteling van William Grant & Sons.
De Òrdha is de eerste van de vier bottelingen onder de naam Rare Reserve Label speciaal geselecteerd voor Nederland. Een prachtige blend!

Op advies van Whisky specialist Tony van Rooijen werd deze Whisky door William Grant & Sons Master Blender, Brian Kinsman samengesteld uit vaten die tot het privé bezit horen van de familie Grant.

Het vehaal (rarecaskreserves.nl)
Dit verhaal begint wanneer Master Blender Brian Kinsman toegang krijgt tot de privé collectie van de Grant familie; een gelegenheid die net zo zeldzaam is als de dranken waaruit hun verzameling bestaat! De vaten uit deze collectie zijn afkomstig van een groot aantal van de meest fameuze distilleerderijen in Schotland, waaronder unieke en onvervangbare exemplaren van reeds decennia geleden gesloten distilleerderijen. Zij bevatten de zogenaamde ‘ghosted malts’, whisky’s die ooit onderdeel vormden van een roemrucht whisky verleden. Kinsman kreeg alle vrijheid om uit de complete collectie vaten een exceptioneel assortiment unieke whisky’s te creëren.

Een aantal weken geleden was er voor mij al eens de gelegenheid om deze blend te proeven bij de plaatselijke slijter “Wijnhuis Oss”. Ik was direct onder de indruk van de verfijnde smaken in mijn glas. Een week later komt Jeroen bij toeval Maarten Jansen, Rayon manager van Maxxium Nederland tegen. Na een leuk gesprek en ook een glaasje geproefd te hebben, krijgt Jeroen een aardig gevuld sample flesje overhandigd om deze nog eens goed te kunnen proeven en daar dan ook de notities bij te maken. En zo is inmiddels bij mij dus ook weer een sample gearriveerd.
Ik ga er eens goed voor zitten!

Òrdha 21
Batch #1
47,4 % ABV

Neus: Veel hout, vanille, zoete tonen van fruit en rozijnen.

Smaak: Ook hier weer erg veel invloed van hout. Stevig van smaak, maar wel romig op de tong. Met caramel en toffee.

Afdronk: Lang met wederom hout, toffee en eindigend met een zoete smaak.

Hout tonen hebben echt de overhand bij deze Whisky, maar niet te veel naar mijn mening. Hij is prima in balans en ook het percentage alcohol is uitstekend. De neus en afdronk zorgen er bij mij wel voor dat dit er één is die ergens boven in de lijstjes thuis hoort. Een blend om van te smullen!

Rare Cask Reserves Website

Stefan, bedankt voor het proeven en het glas!
Maarten, bedankt voor het proef flesje!

Share
comments
2020  Whisky Oss