image1 image1 image1

De Macallans van Misha

Macallan10

Ik ben in mijn toch nog zeer korte whiskybestaan (zeker op het serieuze vlak) nog niet vaak achter een glaasje Macallan gaan zitten. Eén keer proefde ik een dram bij een bezoek aan medeblogger Freek Haan en de tweede ervaring was tijdens ons vorige bezoek aan Schotland. Na een etentje bij Alistair en Winifred krijgen we daar ook een heel bijzondere Macallan te proeven. Een 12yo die speciaal voor een golftoernooi gebotteld was. Het betreffende toernooi werd gespeeld in 2002... Maar goed, meer Macallan-ervaring had ik dus niet. Gelukkig heb ik whiskyvrienden.

Misha Verhoeven is zo'n whiskyvriend. Iemand die net als wij ontzettend kan genieten van een prachtig glas whisky, iemand ook die dat dan ook best wil delen met medehobbyisten. Zo ook in dit geval en daarom bracht hij afgelopen zaterdag twee hele mooie samples voor me mee naar het BYOB event in Wijchen.

De eerste is een oude 10yo botteling. De Whiskybase ID leidt me naar de volgende informatie:

  • Distillery botteling
  • Sherrygerijpt (Oloroso)
  • Gebotteld in 2003
  • Bevat 40%

Ik ben zeer benieuwd en schenk de helft van het sample in mijn glas. Een zachtzoete geur van rozijnen en andere gedroogde vruchten zoals je van een sherryrijping mag verwachten. In de verte een beetje chocolade maar vooral een zeer zachte neus. Na een minuut of tien is het tijd voor een eerste slokje. Bij de initiële smaak kan ik me voorstellen dat whiskyliefhebbers de oudere Macallans zo lekker vinden. Ook hier weer prachtig zacht van smaak met vooral ook weer de zoete sherrytonen maar ook een zeer prettige maar lichte kruidigheid. Ook is er een bittertje dat nijgt naar pure chololade en misschien ook wel iets van koffie. Niet verrassend voor een sherrygerijote whisky. In de afdronk blijft de sensatie van pure chocolade redelijk hangen.

. 

Het tweede sample dat ik van Misha ontving betreft de Macallan 12yo Elegancia. De informatie die ik ervan terug kan vinden:

  • Distillery botteling
  • Gerijpt op Oloroso- en Fino Sherry vaten
  • Bevat 40% alcohol

Ook van dit sample wordt de helft uitgeschonken in mijn glas. De geur is heel bijzonder! Ik heb dit nog niet eerder in een whisky geroken. Het is een mengeling van speculaaskruiden, anijs en gedroogd fruit. Een bijzonder mooie neus die me zeer benieuwd maakt naar de smaak. De Fino sherry heeft duidelijk een andere invloed op de smaak als ik deze vergelijk met het vorige sample. De zoete sherrytonen worden hier ietwat afgevlakt maar de kruidigheid is iets meer aanwezig. Dit komt ook in de afdronk wat meer naar voren. Deze is ook wat langer dan bij het eerste sample.

Het zijn beide hele mooie whisky's maar toch, elke keer als ik een whisky proef die is gebotteld op 40%, vraag ik me af hoe deze geweest zou zijn op 43, 46 of 48%. Daar kom ik natuurlijk nooit meer achter en dat maakt voor nu ook niks uit. Ik kan weer twee mooie Macallans bijschrijven in mijn whiskyervaringen en ik dank Misha voor de samples. Van de restanten ga ik binnenkort nog eens genieten, dat staat vast.

Share
comments
2020  Whisky Oss