image1 image1 image1

Solera Update

Untitled

Op 20 juni 2013 startte ik met een experiment in mijn whiskyhobby. Een bodempje Glenmorangie Quinta Ruban werd gemengd met een restje Auchentoshan 18yo. Het was het begin van mijn Solera project. Nu, ruim 2,5 jaar later staan er maar liefst 4 Solera's in mijn kast.

De eerste fles heb ik gevuld met van alles uit mijn collectie en samples die ik van verschillende mensen mocht ontvangen. Alleen maar single malts. In september van 2014 heb ik de inhoud van de fles gesplitst om één fles meer geturfd te houden en de andere juist alleen maar aan te vullen met ongeturfd materiaal. Fles twee was daarmee een feit.

Een combinatie van beide flessen vormde de basis van fles 3. Dit wordt de fles die ik op 23 januari mee zal nemen naar de BYOB van de Single Malt Whisky Group. Deze combi is inmiddels ook weer aangevuld met laatste aankopen en samples en zou daarmee dus weer wat anders moeten zijn dan de donorflessen. De fles is bijna vol en nu bevat de inhoud al beetjes van meer dan 140 verschillende whisky's.

Untitled 

En dan is er fles nummer 4. Deze is ontstaan toen ik laatst mijn fles Heavily Peated 1997 Bunnahabhain uit de Signatory Vintage Cask Strength serie leegde. Een prachtig vormgegeven fles die het verdient om gevuld te zijn met een bijzondere whisky. En ja, niks is zo bijzonder als je eigen blended malt. Met 200ml uit de geturfde Solera en 500ml uit de ongeturfde werd de SV fles weer gevuld. Het eerste glaasje was werkelijk een smaakexplosie. Veel turf afgewisseld met zoete sherrytonen en een peperige kruidigheid. Na een week rusten proefde ik het mengsel voor de tweede keer. Er lijkt al wat meer balans te zijn tussen de twee uitersten. Nog steeds is er een behoorlijk turfrandje maar niet meer zo overheersend als bij de eerste slok.

De volgende ochtend nog even aan het glas ruiken. Bijzonder, de turfinvloed is hier geheel verdwenen. Het is nu net alsof ik een "normale" sherryvat gerijpte whisky heb gedronken. De inhoud van mijn SV Solera heeft een complex karakter, precies zoals je zou verwachten. Ik ben zeer tevreden met het resultaat.

Lees hier meer over de start van mijn Solera-project.

Share
comments
2020  Whisky Oss