image1 image1 image1

Spirit of Scotland, 2004 Caol Ila

Untitled

De allerlaatste fles die ik afgelopen jaar aan mijn collectie toevoegde was er eentje die een rijping gehad had in één van de warehouses van Gordon & MacPhail. De botteling is echter op de markt gezet door Van Wees Holland. Waar men voor The Ultimate meestal samenwerkt met Signatory Vintage brachten zij ook de Spirit of Scotland uit. Voor deze serie werden vaten van G&M overgenomen.

De Caol Ila die ik aankocht is gedistilleerd op 8 december in 2004. De spirit is te rijpen gelegd in een Refill American Hogshead met nummer 306643 en vervolgens op 21 oktober 2014 gebotteld. Net geen 10 jaar rijping dus. Niet bijgekleurd, niet koud gefilterd maar wel verdund tot een percentage van 46%. Tijd voor een analyse.

  • Neus: Fris, fruitig, een subtiel turfrandje met vleugje vanille.
  • Smaak: Typisch karakter van Caol Ila, mooi subtiel geturfd, lekker rokerig. Citrus fruit, vleugje vanille en iets van geroosterde amandel. De body is wat iel. De jeugdigheid schemert hier wat door.
  • Afdronk: In de vrij lange afdronk blijft met name het rokerige karakter overeind.

Untitled 

Ik vind het een leuke fles om in de collectie te hebben. Deze nam ik mee naar een gezellige avond bij Richard Timmers waar ook Peter aanwezig was. In het bijzijn van nog wat liefhebbers werd deze fles geopend en direct goed ontvangen. Zo goed dat er nu nog een half flesje over is, genoeg om zo af en toe eens lekker mee af te kunnen wisselen.

Share
comments
2020  Whisky Oss