image1 image1 image1

Juiste tijd, juiste plaats

SONY DSC 

Het op intuïtie kopen van een Staatslot en er een mooi prijs mee winnen. Dat zou toch mooi zijn om eens mee te maken. Of bij toeval ergens bij een autodealer binnenlopen terwijl daar net je droomauto ingeruild wordt tegen een hele scherpe prijs. Misschien is dit verhaal daar nog beter mee te vergelijken. Peter en ik liepen namelijk bij onze slijter binnen en daar kregen we bij toeval een mooie kans.

December zit eraan te komen. Pakjesavond, Kerst en Oud&Nieuw, stuk voor stuk redenen om een mooie fles Whisky cadeau te doen. Dat betekent dus ook dat er af en toe lege plekken op de schappen ontstaan. Zo ook vandaag. 

Het rijtje Bowmore vertoonde wat lege plekken omdat de laatste flessen Tempest Batch #3 verkocht waren. Komt de slijter aanlopen met twee kokers waarvan wij denken dat het tóch weer Batch #3 flessen waren. Maar die waren toch op? En inderdaad, geen Batch #3. Hij bleek nog twee flessen Batch #1 in de kelder te hebben staan... En ja, twee van die bijzondere flessen en wij beiden in de zaak... De lege plek op het schap zou leeg blijven vandaag. Maar wat is er dan zo bijzonder aan de Tempest serie van Bowmore?

Als je er de website van Bowmore op nazoekt kom je de volgende omschrijving tegen (vrij vertaald uiteraard):

De Tempest is als een wilde storm met slagregens, sneeuw of hagel. De Tempest Whisky's zijn tien jaar gerijpt in first fill Bourbon casks en de rijping heeft plaatsgevonden in "the NO 1 Vaults" van Bowmore. Deze "kluis" is de oudste rijpingsruimte in heel Schotland en is de enige die onder zeeniveau ligt. Dit zorgt voor een zeer vochtige, donkere ruimte met een ziltige atmosfeer die je ook terug proeft in de Whisky. De ruwe invloeden van de zee en de Cask Strength botteling zorgen voor een karakteristieke en complexe smaak met een mooie balans.

Dat belooft dus wat!

SONY DSC 

In het glas ziet deze Bowmore er met zijn lichte amberkleur uit alsof dit de natuurlijke kleur zou kunnen zijn. Helaas is dat niet zo en daarmee heb ik maar meteen het enige minpunt van deze Whisky genoteerd. Aan deze Whisky is Caramel kleurstof toegevoegd. Het oog wil ook wat, zullen ze gedacht hebben... Naar mijn idee in ieder geval volstrekt onnodig!

Op de neus kom je naast een licht geturfd en rokerig karakter ook wat fruitige citrustonen tegen. De rijping op Bourbon casks verraadt zich het zoetige van vanille. De combinatie van vanille, fruit en een hele lichte rook zorgen voor een zeer aangename geur.

In de mond valt, naast het percentage alcohol, meteen een volle body op. De Whisky heeft een romig karakter. Ook hier komt het zoetige vanille terug samen met een vleugje lemon. Ook lijkt er iets van een pepertje of nootmuskaat op de achtergrond mee te spelen. En dan is er nog het rokerig ziltige dat je proeft als de Whisky net de mond verlaten heeft.

De afdronk is aangenaam lang en hier komen vooral zilt, rook en vanille terug. Op de lippen blijft een smaak achter die doet denken aan ouderwetse zoute drop.

Jammer dat dit een "small batch release" genoemd wordt. Er zijn namelijk maar liefst 12000 flessen van gebotteld. Dat en het gebruik van kleuring halen dan toch de mythe een beetje onderuit. Puur naar de beleving gekeken is dit met een Whiskybase score van 86 punten toch zeker een hele mooie aanvulling voor mijn verzameling. 

 

Share
comments
2020  Whisky Oss