image1 image1 image1

Een fruitmand van Kintra

Untitled

Allereerst willen we jullie uiteraard het allerbeste toewensen voor 2016. Een jaar waarin we met veel enthousiasme onze notities en ervaringen met jullie zullen delen. Een jaar ook waarin we weer enkele proeverijen zullen organiseren en hopelijk is er ook tijd en ruimte om weer eens een bezoekje te brengen aan Schotland. We hebben er in ieder geval weer zin in en om meteen maar eens goed te beginnen, starten we 2016 met een prachtige botteling van Kintra.

Sinds een paar maanden zijn we in Oss in de gelukkige omstandigheid dat Kintra op de schappen staat bij een van onze bevriende slijters. Al direct kocht ik de 20yo Braes of Glenlivet, mede omdat ik deze geproefd had tijdens het International Whiskyfestival in Den Haag. De eerste indruk was verpletterend en dus moest ik deze in de collectie hebben.

De whisky is gedistilleerd op 20 december in 1994 in de distillery die tegenwoordig Braeval heet. Na 20 jaar rijping in Bourbon barrel met vatnummer 165672 werd de whisky via een broker (whiskymakelaar) aangekocht door Erik Molenaar. Het vat werd gebotteld in 212 flessen op een sterkte van 50,8%.

  • Neus: Fris, fruitig in de richting van tropisch fruit. Ananas, perzik en een vleugje mango. Af en toe een beetje honing en dan weer vanille. Wat een bijzondere neus!
  • Smaak: Ook in de smaak kom je het fruit weer tegen. Hier heb ik echter juist wat meer met een groene appel, afgewisseld met een rijpe conference peer. Zeker als ik mijn slokje gedurende een minuut rond laat gaan in de mond lijkt het wel of er een hele fruitmand voorbij komt. Ook banaan en citrusvruchten passeren dan de revue. Naarmate het glas vordert proef ik zelfs wat van amandelspijs.
  • Afdronk: Een mooie, tropisch zoete afdronk. Prettig van lengte.

De eerste indruk die ik Den Haag kreeg van deze whisky is alleen maar versterkt na aanschaf van de fles. Een zeer mooie en complexe whisky!

 Kintra Whisky komt naar Oss

Share
comments
2020  Whisky Oss