image1 image1 image1

Op bezoek bij Bams in Maastricht

Untitled

Afgelopen zaterdag stapten Peter en ik al vroeg in de trein. We hadden nog twee dagkaarten die we laatst bij het Kruitvat hadden gekocht en met een retourtje Oss-Maastricht komen deze zeer goed van pas. Maastricht of beter gezegd, de oudste slijterij van die stad, was de bestemming van deze dagtrip. WhiskyOss bezoekt Drankenshop Bams, geopend in 1901 en al die tijd een (h)echt familiebedrijf gebleven.

Het lijkt een prachtige lentedag maar het is toch echt december. Het mooie weer en de start van de kerstvakantie zorgen voor een drukte van belang in de hoofdstad van Limburg. We volgen de stroom mensen richting Vrijthof en vooral de Markt.

We worden verwelkomd door Jos Bams en zijn zoon Martijn, vierde en vijfde generatie in de geschiedenis van de winkel. We worden direct enthousiast van de wat we zien. Een indrukwekkend aantal flessen in de qua vloeroppervlak kleine winkel. Hier is het juist het wandoppervlak dat optimaal gebruikt is en vanaf ooghoogte tot aan het plafond staan er zo'n 1300 flessen whisky uitgestald.

Untitled

Terwijl wij onze ogen goed de kost geven schenkt Martijn ons iets in om van te proeven. Een op portvat gefinishte Fettercairn, gebotteld voor de Coopers' Choice serie. Jong en fris en toch verrassend vol van smaak. Vervolgens proeven we nog een 9yo grain whisky. Een voor Clan Denny gebottelde Strathclyde verrast ons beide. In het nieuwe jaar zal ik me ook eens gaan verdiepen in die whisky-richting...

Terwijl Peter en ik de schappen afspeuren naar een nieuwe aanwinst voor onze collecties helpen zowel Jos als Martijn diverse klanten. Met dezelfde hartelijkheid worden mensen geholpen, of ze nu komen voor een flesje Belgisch bier of een fles Port Ellen, iedere klant is gelijk. Tussendoor wordt er ook voor ons weer tijd gemaakt en krijgen we ook de in eigen beheer gebottelde Clynelish (helaas uitverkocht) én nog een hele mooie 18yo Arran, gebottled door Thompson's, te proeven.

Untitled 

Dan is het tijd om een keuze te maken. Peter gaat voor het eerste sample dat we mochten proeven en neemt de Fettercairn mee. Ik kies uiteindelijk voor een 12yo Craigellachie, gebotteld voor de Cask Strength serie van Signatory Vintage. Tevreden met onze aanwinsten wandelen we nog even door het centrum van Maastricht om vervolgens de trein naar Oss weer te pakken.

We danken Jos en Martijn Bams voor de gastvrije ontvangst in hun prachtige winkel. Een aanrader voor elke whiskyliefhebber.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss