image1 image1 image1

Bulleit Bourbon

Sinds 1999 is er een Kentucky Straight Bourbon op de markt. Dit vrij nieuwe merk heb ik al meerdere malen voorbij zien komen, maar niet eerder proefde ik deze Bourbon. Tot vlak voor de zomer! Ik was weer eens op bezoek bij een van de plaatselijke slijters en zag dat hij zowel een Rye als een Bourbon van Bulleit in het assortiment had opgenomen. De Bourbon ging meteen weer van de plank, om later bij mij in de kast te belanden.

 

Bulleit is net wat anders dan de meeste Bourbon. De oprichter Tom Bulleit heeft het recept van zijn over- over grootvader, August Bulleit. Deze maakte de spirit van 1830 tot aan zijn dood in 1860. Hij gebruikte destijds 2/3 rogge en 1/3 maïs om zijn graanbeslag te bereiden.
Tom heeft het oude recept wel wat aan moeten passen. Een bourbon heeft volgens de regels namelijk minimaal 51 % mais. (meestal 70-80%). Met het oude recept zou hij nu dus een Rye Whiskey produceren. Het beslag voor de Bourbon is waarschijnlijk gemaakt van ongeveer 65% maïs, 30% rogge en dus een klein beetje gemoute gerst en of andere granen. Men gebruikt dus nog steeds erg veel Rye voor deze bourbon en dat kun je ook erg goed ruiken en proeven!

Bulleit Bourbon
Frontier Whiskey
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
45% ABV

De bourbon is altijd small batch en rijpt ongeveer 6 jaar in eiken vaten voor het gebotteld wordt.

Neus: Het is alsof je een Rye in het glas hebt. Kruidig, citrusvruchten, eiken, vanille en karamel.

Smaak: Voelt heerlijk zacht in de mond en is zeker niet direct heftig. Snel komen dan de kruiden en peper naar boven met zoete smaken van karamel en vanille. Fruitig als in citrus, maar ook wat tonen van rood fruit. De invloed van de verkoolde eiken vaten zijn ook duidelijk terug te vinden.

Afdronk: Best lang, eerst peper en kruiden die later over gaan in de zoete tinten en wat rokerig.

Een mooie Bourbon die zeker zijn geld waard is. Wel moet je van de typische rogge smaken houden. 


Wil je nog meer weten over Bourbon of wil je zelfs wel wat Bourbon proeven?
Zaterdag 26 september schenken wij 6 hele mooie en verschillende Bourbon.
Wil je er bij zijn, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss