image1 image1 image1

Voor de Deense markt gebotteld

Untitled

Het was een regenachtige zaterdag in de Deense plaats Vigso. Zo'n dag waarop zowel het vakantiehuisje als het zwembad te klein waren en dus ging het gezin Van Gaalen op pad. Aalborg was de bestemming en het bezoek bracht me een aangename verrassing.

Lopend door de eveneens regenachtige stad, komen we, vlak voordat we weer naar Vigso rijden, langs een slijterij. Natuurlijk ga ik snel even binnen kijken en tot mijn verbazing zie ik daar enkele flessen Glann Ar Mor en Kornog staan. De Franse distillery die ik vorig jaar bezocht had heeft in Denemarken dus wel verkooppunten waar dat in ons land niet zo is. Ook Stauning staat hier in de schappen maar ook een aantal mooie Signatory Vintage bottelingen en ander moois. Mijn vakantie zou nog even duren dus, en dat kostte me wat moeite, verliet ik het pand zonder iets te kopen.

Untitled 

Terug in het huisje plaatste ik een foto van de Franse whisky's op Facebook en daar reageerde Claus Rasmussen op. "Jammer dat je niet hebt laten weten dat je kwam, we hadden wat af kunnen spreken..." Inderdaad jammer en nog eens terug naar Aalborg in deze vakantie is geen optie. Ik vertel hem wel dat we Arhus ook nog in de planning hebben staan. Claus raadt me aan om daar op zoek te gaan naar Vinoble, een wijnhandel met een mooi assortiment aan whisky.

Enkele dagen later bezoeken we een zeer zonnig Arhus. Na een dagje winkelen met het gezin, een paar terrasbezoekjes en een goede lunch zoek ik nog snel even de door Claus genoemde slijterij op. Uiteraard heb ik deze in no time gevonden en al snel speuren mijn ogen de whiskyvoorraad af op flessen die exclusief voor de Deense markt zijn uitgebracht. De prijzen liggen in Denemarken namelijk behoorlijk hoger dan hier en dus is een "normale" botteling geen optie.

Mijn oog valt op de welbekende Glendronach 9yo en terwijl ik die op de toonbank zet en bijna klaar ben om af te rekenen wordt me gevraagd of ik nog wat wil proeven. Dát sla ik natuurlijk niet af en al snel staat er een klein drammetje van een hele mooie Signatory Vintage botteling voor mijn neus. Ik bekijk het etiket en zie dat het op een 10yo Ledaig gaat die speciaal voor de Deense markt gebotteld is. Ik ruik, ik proef, ik ben verkocht. De fles dus ook... Ik proef ook nog een jonge Ardmore die gebotteld is door Adelphi. Ook heel mooi maar met een Glendronach én de Ledaig op zak verlaat ik uiteindelijk heel tevreden het pand.

Terug in het huisje stuur ik Claus een bedankje voor de tip en ik vertel hem over mijn aankopen. "You're welcome" zegt hij en ik antwoord dat ik me inderdaad zeer welkom heb gevoeld in Denemarken.

Share
comments
2020  Whisky Oss