image1 image1 image1

De Deense Spirit

Untitled

Op vakantie in Denemarken heb ik mezelf ook maar eens gewaagd aan de nationale spirit. Net als whisky afgeleid van "Levenswater" nuttigt men in Denemarken het zogenaamde Akvavit. Er is een behoorlijke range aan variëteiten en de bekendste producent is Aalborg Akvavit. Ik probeer een flesje van de Aalborg Taffel Akvavit.

Ik ben overigens wel wat terughoudend met het aanschaffen van lokale dranken. Ik weet van mezelf dat ik niet overal tegen kan. Als ik ooit in Mexico terecht kom zal ik er bijvoorbeeld zéker geen tequila aanschaffen. Daar kan ik namelijk heel slecht tegen... Van vodka heb ik ook al eens wat verschillende varianten geproefd maar ook dat zal niet mijn favoriete drankje worden. Zelfs cognac doet het niet voor mij. Al zal het natuurlijk zo zijn dat de betere merken ook de betere ervaringen met zich meebrengen. Vanuit die gedachte kan een 35cl flesje van de belangrijkste stoker niet misgaan.

Ik zag het flesje staan bij een plaatselijke slijter en niet wetende wat ik moest verwachten was ik dus blij met het kleine formaat van het flesje. Ook de prijs was prima te doen, zeker als je de prijzen van de whiskyflessen in dit land ziet. Die liggen gemiddeld namelijk ongeveer 1,5 keer zo hoog als bij onze slijters.

Untitled 

Er werd me verteld dat dit drankje het beste koud gedronken kan worden dus bij terugkomst in het huisje leg ik het flesje in het vriesvak. Met Jägermeister werkt dat ook prima en de ervaringen daarmee zijn wat smaak betreft dik in orde. Bevriezen zal dit drankje ook niet met een ABV van 45%.

's Avonds maar eens een glaasje nuttigen. De geur is ontzettend kruidig, plantaardig bijna, heide-achtig. De smaak is eveneens in deze richting maar nee, mij kan het echt niet bekoren. Ik denk dat het kiezen voor het "instapmodel" bij dit drankje alleen voor de doorgewinterde Deen te doen is. Ik laat het flesje bij het verlaten van de vakantiewoning achter in de koelkast. Misschien dat ik de volgende bezoeker er een plezier mee gedaan heb.

Share
comments
2020  Whisky Oss