image1 image1 image1

Weer eens wat anders

Op deze website hebben we het meestal over Whisky. Dit is immers ons meest geliefde drankje en tevens onze hobby. Toch proeven we ook wel eens wat anders. Deze keer dus geen Whisky, maar een vergelijking van Korenwijn.

Een aantal weken geleden kregen we als dank voor een proeverij, een mooi flesje 5 jaar vatgelagerde single barrel korenwijn van Zuidam. Ik heb er inmiddels al twee keer van geproefd, maar wil er toch eens wat over schrijven. Meteen maar een vergelijking met de 14 jaar oude Korenwijn afkomstig uit een Oloroso Sherry vat. Toevallig is deze dag ook nog eens de verjaardag van de Master Distiller Patrick van Zuidam zelf en dit kan ik dan meteen op een passende manier vieren.


Zuidam Single Barrel Korenwijn 5 jaar vatgelagerd.


Distillatie datum: 05-11-2008
Uit vat: 06-11-2013
Vatnummer: 414
Inhoud vat: 300
Fles nummer: 137

Zuidam Special #3
1999 Korenwijn Oloroso sherry

Distillatie datum: 21-06-1999
Uit vat: 13-09-13
Vatnummer: 1649/1650
Flesnummer: 436
Totaal 491 flessen

Ik proef beide naast elkaar zodat ik de geuren en smaken direct kan vergelijken.

Neus:
Bij beide komen karamel en kruiden naar voren. De 1999 heeft overduidelijk invloed van het Sherry vat gekregen. Veel fruit en veel voller dan het jongere broertje.
De 5 jaar oude heeft daarentegen weer meer aroma’s van vanille en zoethout en wat fris fruit. Dus ook hier is de invloed van het vat duidelijk aanwezig, alleen is het dan van een nieuw Amerikaans eiken vat.

Smaak:
De 5 jaar oude is vol van smaak met veel vanille, karamel, kruiden, kaneel, groene appeltjes en wederom het nieuwe hout.
De 14 jaar oude heeft meer body en veel Sherry smaken. Maar ook hier zijn de kruiden, kaneel en karamel aanwezig. Ook hier vind ik weer een appelsmaak alleen is dat niet de groene variant.
Beide zijn overigens heerlijk romig op de tong.

Afdronk:
De 5 jaar oude heeft een middel lange afdronk van eerst warm tot fris met op het einde de zoete tonen. 1999 heeft een iets langere afronk die langzaam warm wordt en zoet begint met aan het einde wat droge smaken en veel hout.

Het verbaast me bijna dat ik zo goed als alle producten van Zuidam erg aangenaam vind. Het heeft me tot nu toe nog nooit teleurgesteld. Zo ook weer deze nieuwe aanwinst, de 5 jaar vatgelagerde Korenwijn. De volgende aankoop van Zuidam zal hoogstwaarschijnlijk toch weer een Millstone worden. Dat is toch nog net iets meer mijn ding, maar deze avond was een fantastisch uitstapje, weer eens wat anders!

Share
comments
2018  Whisky Oss