image1 image1 image1

Het etiket vertelt

photo3

Uiteraard, zul je denken, het etiket vertelt je welk merk je te pakken hebt en uit welke streek de Whisky dus komt. Je leest erop wat het alcoholpercentage is en wellicht staat er een slogan van de betreffende distillery op. Verder zal er standaard ook vaak vermeld zijn met wat voor een soort finish je te maken hebt, met andere woorden, op welk type vaten is de Whisky gerijpt. Natuurlijk is dat allemaal van belang als je bij je slijter voor de schappen staat te kijken om weer eens een aanvulling voor je verzameling te kopen. En toch is dat allemaal vrij standaard. Anders is dat bij een speciale botteling of een botteling bij een onafhankelijke bottelaar.

Het etiket dat je hier afgebeeld ziet is het etiket dat op zo'n bijzondere fles zit. Het is een Signatory Vintage botteling van een Bunnahabhain uit 1997 maar daarover zometeen meer. De Signatory firma is een onafhankelijke bottelaar die zelf bijzondere en kwalitatief hoogstaande Whisky's selecteert bij de Schotse distillery's. In de gehele collectie wordt géén caramel-kleurstof gebruikt om de Whisky een mooier kleurtje of smaakje te geven. Zoals het in het vat zat komt het in de flessen. Elke fles wordt vervolgens met de hand geëtiketteerd en genummerd. De selectie van de Whisky's en de wijze waarop ze gebotteld worden zorgt ervoor dat de Signatory serie's bekend staan als kwalitatief hoogstaand.

Bunnahabhain is een distillery op het eiland Islay. "Ahaaa een geturfde Whisky dus!", zul je denken. Ja en nee of eigenlijk is het antwoord nee maar in dit geval ja... Moeilijk? Ik zal het uitleggen. De Bunnahabhain distillery is juist dé distillery op het eiland Islay die eigenlijk géén geturfde Whisky produceert! In 1997 hebben ze echter tóch besloten een aantal geturfde batches te produceren en mijn fles is daar een uitvloeisel van. En wat voor één...

photo1

Terug naar het etiket want daar ging het me eigenlijk om in deze blog. De inhoud, het alcoholpercentage en de distillerynaam staan er uiteraard op vermeld. De werkwijze van Signatory komt echter terug in de andere informatie die je terugziet:

  • Jaartal 1997 achter Bunnahabhain geeft aan dat deze Whisky in 1997 gedistilleerd is
  • Heavily Peated is, zoals ik net heb uitgelegd, bijzondere informatie aangezien het een Bunnahabhain betreft
  • Aged 14 years wil uiteraard zeggen dat de spirit minimaal 14 jaar heeft gerijpt voordat deze werd gebotteld
  • Uit de distillatie datum en de botteling datum is af te lezen hoe lang dat precies is geweest. In dit geval 14 jaar, 3 maanden en 17 dagen...
  • Rijping heeft plaatsgevonden in een zogenaamd Hogshead vat met nummer 5526
  • Uit het vat zijn in totaal 292 flessen gevuld en deze fles is nummer 97 geweest
  • Het alcoholpercentage is vastgesteld op 54,6%. Dit is de sterkte van de Whisky zoals die in het vat zat, Cask Strength zoals dat dan heet.

Kortom, behoorlijk wat meer informatie dan op een standaard etiket terug te vinden is.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss