image1 image1 image1

In het glas: Glenfiddich 15yrs Distillery Edition

Untitled

Eén van de mooiste aspecten van de Whiskyhobby is het analyseren van de Whisky die zich in je glas bevindt. Dan bedoel ik natuurlijk niet dat er een monstertje ingestuurd wordt naar een laboratorium. Het gaat erom dat je probeert door te ruiken en te proeven achter alle bedoelingen van de masterblender komt. "Nosing and Tasting" dus en dat is wat ik nu ga proberen bij mijn nieuwste aanwinst. Een 15 jaar oude Distillery Edition van de Glenfiddich Distillery.

Ik moet bekennen dat ik tot voor kort een maagd was op het gebied van dit Whisky label. Ondanks, of misschien wel vanwege, het feit dat de 12 jarige uit deze stal zeer veel wordt aangeboden in cadeauverpakkingen, had ik nog nooit het genoegen er een glaasje van te nuttigen. Laat staan van een andere versie... Tot ik een maand geleden bij een vriend van me op bezoek was. Hij schonk me een 21 jaar oude Gran Reserva Dark Rum finish en die trok meteen mijn aandacht. Dat dat niet zomaar een commercieel uitgebracht flesje was dat werd me meteen duidelijk. Maar ja, dat zal bij elke distillery wel zo werken toch.

Met die fles nog in mijn geheugen liep ik op Schiphol bij de Taxfree Shop tegen een andere variant aan. De 15 jaar oude Distillery Edition om precies te zijn. Gerijpt op zowel Amerikaans als Europees eikenhout, waar ook traditionele Oloroso sherryvaten gebruikt zijn. Nonchill filtered en gebotteld op een percentage van maar liefst 51% en met een score van bijna 88 op Whiskybase belooft het heel wat goeds. Ik ben benieuwd naar deze variant uit "The valley of the deer".

Untitled 

In het glas is de kleur van deze Whisky te omschrijven als die van oud goud. Goud dat al langer is blootgesteld aan de elementen en daardoor net iets donkerder is geworden dan toen het in een sieraad werd gevormd. Zou dat een voorteken zijn?

Onverdund komt er direct een fruitig karakter naar boven in de geur. Naast de zoetige honing en vanille tinten, die je verwacht bij rijping op Bourbon casks, komen ook vleugjes peer en appel voorbij. Even later verdwijnt het fruitige wat naar de achtergrond en komen wat meer kruidige geuren omhoog maar ook een geur van pure chocolade. In de smaak kom je ook de fruitige frisheid en de vanille weer tegen naast een kruidig karakter dat doet denken aan pepertjes. Het alcoholpercentage doet hierbij wel wat scherp aan. Toevoeging van wat water zorgt ervoor dat de scherpte verdwijnt en zorgt daarmee voor een mooie zachte smaak waarin fruit en kruid zorgen voor een hele mooie combinatie.

De afdronk is prettig lang en doet denken aan de nasmaak van stuk pure kwaliteitschocolade.

Naar mijn idee een mooie en complexe Whisky die pas echt tot zijn recht komt met een klein beetje water.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss