image1 image1 image1

NAS versus 16yo

Untitled

Vandaag is het tijd voor een vergelijking waar ik me al lange tijd op verheug. Ik was alleen niet in het bezit van een van beide varianten en ik was ook niet van plan de Oloroso te kopen. Niet dat ik niet van Oloroso rijpingen hou. Cask Strength schrikt me ook niet bepaald af. Ik vond het gewoon jammer dat er voor een NAS meer gevraagd werd dan voor de 16yo Nadurra die ik in mijn kast had staan.

Goed, ik heb een mooi sample kunnen bemachtigen via onze vriend Johan. Nu is de tijd rijp. Ik wil wel eens weten hoe de Oloroso Nadurra zich verhoudt ten opzichte van een oudere botteling. Natuurlijk is het vooral een vergelijk op kwaliteit aangezien het twee totaal verschillende rijpingen betreft. Een first fill American Oak matured 16yo smaakt nou eenmaal heel anders dan een Oloroso gerijpte Whisky van welke leeftijd dan ook. Daar komt nog eens bij dat de eerste variant al langer open staat dan dat de Oloroso überhaupt uit het vat gekomen is.

Ik begin met het exemplaar uit mijn collectie. The Glenlivet Nadurra 16yo, batch no. 0109G, gebotteld op 53,6%.

Een goudgele kleur in het glas. Een mix van citrusvruchten, honing en amandel hangt boven de vloeistof. Het is alweer een tijd geleden dat ik deze in het glas had maar ik word er nu alweer vrolijk van. De smaak is zacht en vol, een romig gevoel in de mond. Zoete honing, ook weer amandel en een lichte kruidigheid. Een vriendelijk pepertje. De afdronk houdt het romige gevoel lang in de mond. Nu weet ik weer waarom ik zo voorzichtig ben met het laatste restje van deze fles.

Untitled 

Over naar de nog vrij nieuwe variant. De op Oloroso vaten gerijpte versie van de Nadurra. Ik heb er uiteraard geen leeftijd van, wel een batchnummer (OL0614) en het percentage waarop deze Glenlivet is gebotteld. Een prachtige 60,7%. Qua rijping en percentage zou het een mooie concurrent kunnen zijn voor een andere (prachtige) NAS botteling. (Aberlour A'bunadh)

Een prachtige ambergloed in het glas. Een licht kruidige geur met gedroogd fruit en chocolade. Wat dat betreft precies wat je van een Oloroso gerijpte whisky zou verwachten. Het gevoel in de mond is wat minder romig en vol dan de 16yo maar toch is deze ook zacht en redelijk vol. De mogelijke aanwezigheid van zeer jonge whisky wordt goed gemaskeerd door de gebruikte vaten van respectabele leeftijd. Mooie kruidigheid op de tong, mooi in balans met de typische sherrytonen die terug te vinden zijn. Het hoge percentage alcohol hoeft naar mijn idee absoluut niet terug gebracht worden met water. Een mooie lange afdronk met een licht bittertje als van koffie. De masterblender heeft een zeer mooie botteling afgeleverd. Beide Nadurra-varianten zijn met zorg geproduceerd.

Allebei prachtige bottelingen en ik zou me zomaar voor kunnen stellen dat ik van beide ooit een fles in mijn collectie heb staan. Ik moet wel bekennen dat van beide toch de 16yo een lichte voorkeur krijgt. Die scoorde ik al ooit op een respectabele 87 punten en daar sta ik ook nu nog volledig achter. De Oloroso zou ik nu op 85 a 86 scoren. Een zeer mooie score voor een zeer mooi product!

Johan, dank je voor het prachtige sample!

Share
comments
2020  Whisky Oss