image1 image1 image1

Hobbyist met handelsgeest

Untitled

Bij mijn eerste bezoek aan zijn in whisky gespecialiseerde slijterij was het mij al direct duidelijk. Dit is een man met een bijzondere visie. Iemand die echt vanuit de hobby zijn winkel runt en dat ook heel graag zo wil houden. Niet zomaar, om snel geld te verdienen, mee gaan in de gekte van de whiskywereld maar juist een duurzame klantenkring opbouwen en deze koesteren. Tijd voor een interview met Johan van Boxmeer, eigenaar van The Old Pipe in St. Oedenrode.

Jeroen: Johan, ik zie jou als een whiskyhandelaar die vooral het hobbyaspect hoog wil houden. Enerzijds door het hanteren van "normale" prijzen, anderzijds door het delen van samples en informatie met andere liefhebbers.

Johan: Het delen vind ik absoluut een bijzonder onderdeel van de whiskywereld, whisky is veel meer dan de drank alleen. Iedere liefhebber maakt persoonlijk of met hun dierbaren en/of vrienden zeer speciale momenten mee. Wat is er nu mooier dan deze momenten te delen met een andere liefhebber.

Jeroen: Dát is inderdaad de essentie van het hobbymatig nuttigen van deze mooie drank. Als eigenaar van een slijterij is het echter ook noodzakelijk dat er flessen verkocht worden. Het hobbygevoel lijkt bij jullie prima te combineren met het handelsgevoel. Alsof het met de paplepel is ingegoten. In de kelder van je zaak hangt deze fotocollage, kun je wat vertellen over de geschiedenis achter de zaak?

IMG_1075

Johan: Jazeker, het is eigenlijk allemaal begonnen bij mijn opa Jo. Hij reed rond met een bakfiets om koffie, thee en koek aan de man te brengen. Hij was daarin zeer loyaal naar zijn klanten. Mijn vader Fons ging vaak met hem mee op "handelsmissies" en nam na het overlijden van zijn vader het stokje over. Daarnaast werkte hij al vanaf zijn 15e op de bouw. Een bestaan van hard werken.

Jeroen: Dat kun je wel zeggen. Duidelijk is wel dat hier je handelsgeest zijn roots heeft. Toch was het je moeder die in 1978 de drankenhandel opzette terwijl je vader werkzaam bleef in de bouw.

Johan: Mijn vader moest zorgen dat er geld in het laatje kwam en dus bleef hij langer werken als metselaar. Ondertussen bouwde hij een verbindingsgang tussen het ouderlijk huis en de buren (een ouwe pijp zoals dat heette) om tot iets wat als winkelruimte kon dienen. Met een simpel assortiment ging mijn moeder de uitdaging aan om marktaandeel in Sint-Oedenrode te bemachtigen. Op dat moment telde Sint-Oedenrode 5 slijterijen.

Jeroen: Dat is een behoorlijk aantal, zeker in die tijd. Hoe hebben ze zich onderscheiden om toch als winkel te overleven?

Johan: Om destijds het vertrouwen van de klanten te winnen ging de service erg ver, zelfs in de avond en op zondag kon men aanbellen om drank te kopen. Het aantal klanten steeg snel en in een paar jaar tijd sloten 3 slijterijen hun deuren. Dit was dan ook het moment dat mijn moeder het in haar eentje niet meer kon runnen en mijn vader stopte in de bouw en zich volledig op de drankenwereld stortte. Niet alleen drank maar ook de verhuur van stoelen, tafels, biertaps, glaswerk e.d. en tevens het aan huis bezorgen hiervan. Ook was hij actief in het werven van horeca klanten.

Jeroen: St. Oedenrode zou nooit meer hetzelfde zijn... Ik begrijp dat door de jaren heen de slijterij ook flink veranderd is?

Johan: Jazeker, in de vroege jaren tachtig is mijn vader begonnen met het bouwen van een nieuw magazijn. Onder het mom van alle ruimte benutten moest daar natuurlijk een kelder onder komen. Daar er toen niet zoveel te kiezen viel op het gebied van dranken gingen mijn ouders specialiseren in wijnen. Het werd dan ook een wijnkelder. In tien jaar tijd werd er een compleet nieuwe slijterij en nog 2 wijnkelders gebouwd.

Jeroen: Hoe is uiteindelijk je eigen carrière in de zaak tot stand gekomen?

Johan: Na mijn opleiding aan het Economisch Lyceum in Eindhoven kwam ik in 1998 te werken in het bedrijf van mijn ouders. Niet direct met whisky maar vooral met het uitvoeren van de dagelijkse taken binnen ons bedrijf. Whisky werd een hobby (en dat is het nog steeds). Ik verdiepte me in distilleries en kocht dan wat whisky's in. Toen was er nog niet veel verkoop en de aangekochte whisky werd dan opgeslagen. In 2003 kreeg mijn moeder het idee de whisky een eigen plaats te geven in de slijterij.

Jeroen: En toen ontstond "the Old Pipe"?

Johan: Ja, de omgebouwde "ouwe pijp" tussen de twee huizen werd onze whiskyshop. In december 2004 opende The Old Pipe de deuren. Samen met mijn zwager Eric had ik in een jaar tijd ideeën opgedaan en hebben we samen de whiskyshop langzaam gevuld. Samen met Eric, mijn vriendin Ilse en mijn zussen Jolanda en Marjan zijn we hard aan het werk gegaan om het bedrijf succesvol te laten. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gerespecteerde whiskyslijterij.

Untitled

Jeroen: Je hebt inderdaad al een paar mooie onderscheidingen te pakken. Is je doel nu bereikt?

Johan: Onze eerste prijs kregen we in 2009. We werden uitgeroepen tot "Best Glengoyne Whiskyshop of the year". In 2012 kregen we de kroon op ons werk. Door de SSMWS werden we verkozen tot beste whiskyshop van Nederland. Hier zijn we nog steeds erg trots op. Echter zijn we er nog steeds niet en dit zal ook nooit gebeuren. Dit zou betekenen dat je het wel goed vindt en dan zouden we een grote fout maken en kan hetgeen wat we met onze familie opgebouwd hebben zomaar instorten. Ieder jaar is weer een uitdaging en leggen we de lat hoger, dit houdt ons scherp en de familieband zeer hecht.

Jeroen: Die familieband en de handelsgeest komen steeds weer terug. Je kan wel zien dat dat heel belangrijk voor jullie is. Hoe zie je dat in de toekomst voor je?

Johan: Ons streven is het bedrijf t.z.t. over te dragen aan de volgende generatie en hopelijk zetten ze het op dezelfde manier voort als wij, met veel plezier, passie en liefde voor dit bijzondere vak. Onze zoon is in ieder geval al erg geïnteresseerd in Single Malt Whisky en kijkt al regelmatig mee in de winkel. Ik denk dat het wat dat betreft allemaal wel goed komt.

Jeroen: Een prachtig streven van een prachtige whiskyshop. Bedankt voor je tijd en succes voor de toekomst!

 

Share
comments
2020  Whisky Oss