image1 image1 image1

België - Duitsland

Nee, het gaat hier niet om een voetbalwedstrijd of welke andere sport dan ook. Hier gaat het om een vergelijking tussen twee whiskysamples. Een sample afkomstig van onze zuiderburen en een sample afkomstig van een distillery in Beieren (Duitsland dus).

Ik schreef al eerder over een mooi aantal samples dat we hebben mogen ontvangen. Deze twee samples kreeg ik van Richard Timmers, liefhebber en mede-Ossenaar. Richard presenteert ook met regelmaat whiskyproeverijen en bij één van deze avonden had hij beide whisky's in de line-up staan. Ik ben benieuwd.

Ik start met de Slyrs Vintage 2011. Deze whisky is gedistilleerd op 1 september 2011 en gebottled op 3 jarige leeftijd. Rijping heeft plaatsgevonden op Virgin (American white) Oak en de botteling heeft plaatsgevonden met een alcoholgehalte van 43%.

slyrs_single_malt

Neus: Een vrij zoete geur van honing met fruittinten van banaan en zoete appel.

Smaak: De smaak doet me denken aan een Bourbon. Lichte kruidigheid, weinig body en ook hier weer de zoete fruitigheid. Duidelijk een jonge whisky.

Afdronk: Korte afdronk met zoete mouttonen. Ook weer Bourbon-achtig.

Ik ben niet zo kapot van deze dram. Als ik Bourbon wil drinken dan koop ik wel een mooie Bourbon. Slyrs komt later deze maand wel met hun eerste 12 jaar gerijpte whisky. Misschien is dát wel een interessante variant.

Dan is het tijd voor de Gouden Carolus. Deze Mechelse whisky wordt sinds 2010 gedistilleerd in Stokerij De Molenberg. Ook dit is dus een jonge whisky en daarmee zeer mooi te vergelijken met de Slyrs. Rijping heeft hier plaatsgevonden op first fill ex-Bourbon barrels (30 maanden) en vervolgens een finish (minimaal 6 maanden) op vaten afkomstig van de kuiperij van Brouwerij Het Anker. Deze whisky wordt gebotteld met een alcoholgehalte van 46%.

Gouden-Carolus

Neus: Ook weer fruitig, fris, licht zoet en ik vind hier een spoortje rook. Heeft wat weg van creme brulée.

Smaak: Kruidig, licht pepertje afgewisseld met zoete vanille.

Afdronk: Deze whisky geeft een wat plakkerige afdrong. Niet lang maar wat stroperig.

Voor nu komt de Vlaamse whisky wat beter uit de hoek dan de Duitse maar beiden zullen niet snel in mijn collectie te vinden zijn. Dat neemt niet weg dat ik het leuk vond ze een keer naast elkaar te kunnen proeven. Richard dank daarvoor!

Share
comments
2020  Whisky Oss