image1 image1 image1

Huiswerk voor WhiskyOss

Untitled

Het was weer een mooie week voor WhiskyOss. Een week waar we weer de beschikking kregen over een aantal bijzonder mooie samples en daarmee materiaal voor een aantal leuke nieuwe blogs. Een mooie week voor ons wordt daarmee hopelijk een aantal leuke weken voor de lezers.

Het begon met een bezoekje van vriend, stadgenoot en collega proeverijpresentator Richard Timmers. Hij kwam een aantal lege flessen bij me ophalen die een tweede leven zouden krijgen als decoratie in de tuinbar van een vriend van hem. Bij de vorige door Richard gepresenteerde proeverij werd een aantal niet-Schotse whisky's gepresenteerd en Richard bracht twee samples van deze whisky's voor me mee. Een sample van een 3-jarige Slyrs Whisky van onze Oosterburen en het tweede sample kwam van de Gouden Carolus distilleerderij in België. In de komende weken zal ik zeker een blogje schrijven over deze twee samples.

Een ander rijtje samples kon ik via The Old Pipe in St. Oedenrode bemachtigen. Eigenaar Johan van Boxmeer stuurde me een berichtje dat hij eventueel wel wat leuk blogmateriaal voor me had staan en dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen... Uit waardering ging er uit mijn eigen collectie een sample mee van mijn Gordon & MacPhail Exclusive botteling Glenturret mee. In ieder geval iets waarvan ik met 99% zekerheid wist dat Johan deze nog niet geproefd had.

De terugreis naar Oss werd aanvaard met in mijn tas een klein monster van de oude 15yo Laphroaig, een glaasje waar ik zeker van ga genieten maar net te weinig om er eens goed voor te gaan zitten. Van andere samples kreeg ik voldoende mee om dat wel te doen. Springbank 17yo Sherry Cask en Benriach 18yo Albazira zullen binnenkort door Peter uitgebreid behandeld gaan worden.

DSC_0520_1 

Zelf ga ik vooral aan de slag met een paar prachtige vergelijkingen. Ik ontving de Glenlivet Nadurra Oloroso en die zal ik gaan vergelijken met de 16yo Nadurra Batch 0109G uit mijn collectie. Een tweede vergelijk zal gaan tussen The Balvenie 15yo Single Barrel cask 1544 (collectie) en 15yo Single Barrel Sherry Cask 10134. Daarna wordt het tijd voor een vergelijking tussen twee Ultimate Tamdhu bottelingen. De 10yo cask 352 uit mijn collectie ga ik vergelijken met een sample van de nu al legendarische 9yo cask 921, gebotteld op 65%... Het slotakkoord voor de vergelijkingsserie zal gaan tussen twee 18yo Arran bottelingen. Van Johan ontving ik een sample van de Distillery Botteling die onlangs in beperkte oplage uitkwam. Zelf kocht ik al eerder de zustervariant uit de Helen Arthur Single Cask Collection, vernoemd naar de deze week overleden schrijfster Helen Arthur.

Je ziet, we hebben weer heel wat materiaal voor de komende weken en dan zit er ook nog eens een aantal mooie ontmoetingen met whiskyvrienden aan te komen. Ook daar zullen we uitgebreid over berichten.

Richard en Johan, bedankt voor de mooie samples en voor het huiswerk dat ze voor ons meebrengen...

Share
comments
2020  Whisky Oss