image1 image1 image1

Een beetje archiveren

Untitled

Sommigen doen het in een poging de whisky te beschermen tegen verdere oxidatie (afbraak door reactie met de zuurstof in de fles), anderen zetten samples weg om deze te ruilen met andere liefhebbers of ze zelfs te verkopen. Ik ben nu in mijn verzameling ook eens begonnen met het verzamelen van enkele samples. Uit praktisch oogpunt in mijn geval. Natuurlijk wil ik van de betreffende flessen wat bewaren voor later (en in zo goed mogelijke staat) maar het gaat mijn vooral om de ruimte in mijn kast.

In Huize Van Gaalen staat het komend najaar behoorlijk wat op het programma. Een nieuwe keuken zal gaan zorgen voor een heel ander gebruik van kastruimte en dan is het handig al eens vast wat ruimte te creëren. Prettig ook om gericht te bekijken wat nu eigenlijk bijzonder genoeg is om te bewaren en dan het liefst in een hoeveelheid van rond de 100ml. Je wil er immers ooit nog enkele keren iets van kunnen drinken toch?

Zo kwam het dat ik deze week dus eens begonnen ben met het "archiveren" van enkele leuke Whisky's uit mijn bescheiden verzameling. De Kintra 4th Confidential, de Inchgower uit de Helen Arthur Single Cask Collection én de door Jean Boyer gebottelde Ben Nevis zijn verworden tot 100ml samples en de originele flessen zijn verwezen naar de glasbak. Gelukkig zat er bij alledrie de flessen nog net wat meer in dan nodig was voor het betreffende sample en dus kon ik eerst nog even genieten van de mooie smaken.

Untitled 

In plaats van de 24 flessen die in de kast stonden zijn dat er nu dus nog 21. Een beetje meer ruimte dus en wellicht zal er in de komende tijd meer ruimte volgen als ik meer van dit soort archiefmonsters ga aanleggen. Het geeft ook meteen weer wat ruimte voor een nieuwe aanschaf die er ongetwijfeld wel weer zal volgen maar toch, je moet ergens beginnen.

Share
comments
2020  Whisky Oss