image1 image1 image1

Als je voor een dubbeltje geboren wordt

Untitled

Sommige Whisky's hebben de nare eigenschap dat ze nagenoeg onbetaalbaar zijn... En natuurlijk is dat vaak wel te billijken. Een 30 jarige Whisky van een distillery die al 25 jaar gesloten is is natuurlijk ontzettend zeldzaam en zeldzaamheid zorgt nou eenmaal voor een hoge prijs. Maar hoe zit dat nu met "standaard flessen" die vrij schaars beginnen te worden? Ik kon twee mooie, en naar mijn idee moeilijk aan te komen, flessen Glen Garioch aankopen voor een mooie prijs en ik ben eens gaan zoeken naar de prijs waarvoor ze inmiddels ook te koop worden aangeboden.

De betreffende flessen stonden me al een tijdje aan te gapen als ik weer eens bij de slijter binnen stond. Ze stonden eerst bij een andere slijterij in de collectie maar toen die de deuren sloot is die collectie overgenomen door "mijn vaste slijter". Van de 15-jarige stond er al een fles open in mijn kast en die is ontzettend lekker. De 21-jarige had ik al diverse keren in mijn handen gehad maar ja, 90 euro voor een flesje Whisky... Het is niet niks. Toch bleef het jeuken en nadat ik laatst de 1986 Vintage versie in mijn bezit kreeg hakte ik de knoop door. Deze drie flessen moesten samengebracht worden.

Untitled 

De 15-jarige was voorafgaand aan de vernieuwing van het uiterlijk van Glen Garioch en redelijk standaard botteling van de distillery. De distillery bestaat nog, het is geen hele oude Whisky én er zijn behoorlijk wat flessen van afgevuld maar, ze zijn wel steeds moeilijker aan te komen. Zou zo'n fles dan uiteindelijk toch in waarde kunnen stijgen? Voor de 21-jarige geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Halverwege de jaren '90 zijn er verschillende batches 21-jarigen afgevuld. Distillatie van deze Whisky heeft dus al in de jaren '70 plaatsgevonden. De 15-jarige is begin jaren '90 gestookt.

Van de drie flessen in de bovenstaande foto is de middelste het makkelijkst aan te komen maar nu nog wel het meest prijzig. De zeldzaamheid van de andere twee zou er echter theoretisch voor kunnen zorgen dat deze de Vintage voorbij gaan streven. En is dat niet het geval dan is het toch erg leuk om dit trio in mijn bezit te hebben.

Share
comments
2020  Whisky Oss