image1 image1 image1

Oer oude gerst

Na een eerdere 8 jaar oude versie uit 2012, is er nu de 10 jaar oude Arran Orkney Bere Barley. Unchill filtered, natural colour en deze keer Cask strenght!!

Jeroen schreef al over onze ervaringen met de Whisky’s van Arran, maar ik wil dan toch nog even terug naar het Whisky Festival Den Haag. Daar waren wij namelijk een van de gelukkigen die de allernieuwste The Arran Orkney Bere mochten proeven.
We hadden inmiddels al heel wat geproefd die dag en stonden voor de tweede keer bij de stand van Arran. We waren onze ervaringen van die dag gezellig aan het delen met Lucie (The Arran) en ze had nog iets speciaals voor ons. Een fles zonder etiket die niet op tafel stond…..mmm dat is meestal interessant. We kregen beide een mooie hoeveelheid van deze mysterieuze Whisky. Na al het lekkers van deze dag was ik meteen erg onder de indruk van deze malt. Lucie vertelde ons dat het om de Orkney Bere Barley ging. De nieuwe versie van 2014 die over een aantal weken op de markt zou komen. Nou dat moest ik dan maar eens goed in de gaten houden.

Een aantal weken later ga ik online maar eens op zoek, maar tevergeefs. Hij is nog nergens te krijgen. Wel vind ik een webshop waar je een reservering kan doen, maar om onbekende redenen besluit ik dat niet te doen.
Weer wat weekjes later ben ik weer eens oriënterend aan het surfen door de whisky webshops om eens te kijken voor een nieuwe aanschaf en wat kom ik tegen! Juist…deze Arran! Ik weet dat er niet veel flessen van op de Nederlandse markt zijn dus twijfel ik geen moment en bestel er meteen één. Twee dagen later stond deze Arran op de bovenste plank van mijn kast.

Bere Barley is de oudst bekende gecultiveerde gerstsoort van Schotland en de soort is waarschijnlijk al zo’n 1000 jaar geleden naar Schotland verscheept. Deze gerstsoort telt 6 rijen van zaden en is zeer geschikt voor de korte seizoenen van noord Schotland.
Voor deze Whisky werkte de distileerderij samen met The University of the Highlands and Islands Orkney College om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk smaken uit deze specifieke gerst in de uiteindelijke whisky terecht zouden komen.

Met deze oer oude gerstsoort wil men de oude tijden laten herleven en wel in de vorm van smaak.

Arran Orkney Bere Barley

Gedistilleerd 2004
Gebotteld 2014
ex Bourbon barrel
Cask strength 56,2 %
Un-chillfiltered
Geen kleuring
4890 flessen

Notities

Neus:
Bijzondere aroma’s van aarde mout en hooi,kruiden en later ook wat vruchten als perzik en citrus.

Smaak:
Komt stevig binnen en direct veel zoete en kruidige smaken, peperig , later wat meer fruitig met meloen en honing. Ook de aarde en het graan komen weer terug.

Afdronk: Lange finish met eerst honing en dan weer de granen,aarde en wat grapefruit.


In mijn ogen is het The Arran gelukt om een prachtige en vooral bijzondere Whisky te maken met deze oer oude gerst! 88 punten waard!

Share
comments
2020  Whisky Oss